Слънцето – приятел или враг

Слънцето е източник на здраве и множество ползи за човешкия организъм. Благодарение на слънчевите лъчи много заболявания днес могат да се контролират, като например различни дерматози, екземи, псориазис. За някои кожни състояния като розови или разноцветни лишеи слънчевите бани също са полезни. Чрез излагането на слънце всеки ден си набавяме и така необходимия за здравето ни витамин D, наричан още слънчевият витамин, който има огромно значение за здравето ни.


Но колкото ползи може да се изброят за слънчевото влияние върху нашия организъм, също толкова могат да бъдат и негативните ефекти от прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи. Запознайте се с основните положителни въздействия на слънчевите лъчи, както и за някои рискове.


Ползи


Слънцето ни зарежда с енергия и добро настроение


Слънчевите лъчи подсилват нивата на серотонин в организма – хормонът на щастието. Затова, когато сме изложени на слънчева светлина, ние се чувстваме по-щастливи, усмихнати и ведри. Честото излагане на слънце ни предпазва от депресия и мрачни настроения, особено в комбинация с приятна разходка по плажа или в парка.


Редуцира болестите на сърцето


Според британско изследване хората умират от сърдечни заболявания по-често през зимата, отколкото през лятото. Според британските учени това се дължи именно на ниските нива на витамин D в организма през студените месеци. Доказано е също, че нивата на холестерола се вдигат отново през зимата, а лятно време спадат, като една от причините отново са по-високите нива на слънчевия витамин в организма.


Превенция от диабет


Витамин D, който си набавяме от слънчевите лъчи, може да окаже полезно действие на тялото и да предотврати появата на диабет. Дефицитът на витамин D се смята за чест виновник за появата на диабет втори тип.


Помага за превенцията на МС (множествена склероза)


Множествената склероза е заболяване на централната нервна система, която води до тремори и дори парализа.Причината за появата на това заболяване не е известна, но според изследвания, излагането на слънце в детска и юношеска възраст намаляват драстично риска от появата на това заболяване като възрастен.


Облекчава болка


Когато сме изложени на слънце, то загрява приятно тялото и мускулите, като по този начин облекчава неприятните усещания или болка, които изпитваме. Слънчевите лъчи оказват благоприятен ефект на хора с артрит.


Редуцира риска от ракови заболявания


Да, звучи малко парадоксално, имайки предвид, че слънцето може да отключи появата на рак на кожата, но също така може да повлияе положително и да намали риска от поява на други видове рак. Отново, благодарение на витамин D, хората, които редовно се излагат на слънчева светлина, без да прекаляват, са в пъти по-малко застрашени от рак на червата, гърдата, пикочния мехур и стомаха, твърдят учените.


Дава енергия


Мелатонинът е хормонът, който регулира съня. Когато в тялото ни нивата на този хормон са по-ниски, ние се чувстваме по-енергични. Това е и причината да ни се спи по-малко през лятото, защото витамин D ни прави по-активни и не чувстваме толкова умора, както през студените месеци.


Помага при нередовен цикъл и проблеми със забременяването


Според изследване, направено в Университета Колумбия в Ню Йорк, 7 от 14 жени, които са имали проблеми с поликистозни яйчници и нередовен цикъл, след като преминават курс с прием на витамин D и калций, са възстановили нормалния си цикъл, а 2 от 14 са успели да забременеят. Д-р Сюзън Джейкъбс, ръководител на изследването, стигнала до извода, че при жените с тежък предменструален синдром често се забелязва дефицит на витамин D.


Подсилва имунната система


Слънчевите лъчи засилват производството на бели кръвни телца, които от своя страна са отговорни за подсилването на имунната система и противовъзпалителните процеси в тялото.
Помага да отслабнем
Високите нива на серотонин в тялото ни, които ни правят щастливи и енергични, подтискат апетита и затова през лятото хората обичайно отслабват. Затова, ако сте решили да свалите няколко излишни килограма, сега е моментът!


Вреди


Причина за поява на катаракта


Хората, които са изложени дълго време на пряка слънчева светлина, са застрашени от поява на катаракта в някакъв момент. Катарактата е помътняване на естествената леща на окото, което постепенно води до намаляване на зрението. Популярното название е „вътрешно перде”, защото пречи на ясното виждане според плътността на лещата.
За превенция от подобно заболяване задължително носете слънчеви очила навън, ако сте изложени на слънце дълго време.


Топлинен удар и изтощение


Ако няколко дни сте прекарали дълго време на слънце, и то в най-топлите часове между 12 и 16, сте сериозно застрашени от топлинен удар. За да предотвратите появата на физическо изтощение, е важно да носите защитни средства – шапка и очила, да сте облечени със светли, проветриви дрехи, както и да пиете много вода. Ако изтощението не се предолее бързо, то може да доведе до топлинен удар, който е животозастрашаващо състояние.


Изгаряния


Слънчевите изгаряния са най-често срещаният негативен ефект от прекомерното излагане на слънце. Симптомите на изгарянията се появяват обикновено около 4 часа след престоя на слънце и могат да се влошат до 24-36 часа след излагането на слънце.


Слънчева алергия


Този вид алергия представлява реакция на имунната система към слънцето и може да се прояви няколко часа след излагане на слънчева светлина. Обикновено този вид алергия засяга най-често хората между 20 и 40-годишна възраст и се проявява чрез сърбящи кожни обриви. Светлият фототип хора - светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи, е по-застрашен от проява на слънчева алергия. При децата и по-възрастните хора също може да се появи алергия към слънцето, особено ако не са защитени достатъчно, а са изложени на интензивно слънцегреене. Затова е важно през летните месеци винаги да нанасяйте слънцезащитен продукт, преди да се изложите на слънце.


Рак на кожата


Една от най-разпространените и смъртоносни форми на рак е този на кожата. Меланомът засяга не само повърхностните слоеве на кожата. Той лесно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи и системи. От 20 години насам меланомът е най-прогресиращият рак.
За превенция на рак на кожата е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден.


Поява на бръчки


Повечето бръчки се дължат на остаряването на кожата, което е неминуемо. Но някои от тях се появяват и в следствие на продължително излагане на слънце. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят поява на бръчки, затова е важно да предпазвате кожата на лицето и тялото с подходящи фотозащитни продукти.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах