Слънчевите очила не са моден каприз

Освен моден аксесоар, очилата са грижа от първа необходимост. Те предпазват очите от вредното въздействие на ултарвиолетовите лъчи.

 

Двама от всеки десет души признават, че основното, на което обръщат внимание при избора на слънчеви очила, е формата, актуалността и цвета. Макар никой да не се съмнява, че главната функция на слънчевите очила е да предпазват очите от вредното влияние на UV-лъчите, изглежда понякога сме склонни да правим компромис с качеството им, в полза на модерната им визия.

През лятото интензивността на UV-радиацията в различните райони и часове от деня варира, така че непременно трябва да имате предвид:  

Надморската височина

Колкото по-голяма е надморска височина, толкова по-силна е UV-радиацията. Уверете се, че очилата ви осигуряват оптимално защитно действие. Препоръчително е за лятото да изберете очила с тъмни стъкла.


Сезонът

Предвид слънчевата радиация, в северното полукълбо месеците юни и юли са най-опасни. В южната част от екватора най-голям риск слънцето носи през декември и януари. В часовете от 12 до 16 слънчевите лъчи са най-опасни, тъй като тогава радиационното излъчване достига своята максимална концентрация.


Облаците

За съжаление облаците не ни защитават от слънцето. Напротив: счита се, че те пропускат 90% от ултравиолетовите лъчи. Погрешно е да си мислим, че можем да оставим слънчевите очила в летен ден, само защото е облачен.

Дъждът:
Не забравяйте, че фактори, като вятър, дъжд и замърсяване променят честотата на ултравиолетовото лъчение. Бъдете винаги защитени под слънцето.



Най – сериозните негативни ефекти на слънцето върху човешкото здраве се свързват с щети върху функционалността на имунната система. Вижте защо е опасно слънцето за очите и зрението:

Конюнктивит

Слънчевата светлина може да прониква през различните слоеве на роговицата и да причини зачервяване на конюнктивата, възпаление, нарушено зрение. Не пропускайте да защитите очите си с подходящи очила във всеки сезон.


Фотокератит

Фитокератитът се свързва с възпаление на роговицата и конюнктивата след продължителен престой на силна слънчева или друга светлина. Състоянието е известно като „снежна слепота" и е изключително болезнено. Започва с усещане за пясък в очите, фотофобия, замъглено виждане, сълзене, прекомерно мигане, болка.

 

Катаракта

Смята се, че ултравиолетовите лъчи причиняват катаракта, тъй като създават свободни радикали в окото, които провокират процеси, водещи до помътняване на лещата.


Макулна дегенерация 

Това е дегенеративно заболяване на ретината, което се среща по-често при хора в напреднала възраст.  Измененията в макулата, причинени от слънцето, намаляват зрителната острота  и предизвикват деформации и смущения в цветното зрение, формата и размера на образите.

Как да сте сигурни, че вашите слънчеви очила предпазват ефективно очите ви?

Слънчевите очила трябва да отговарят на определени условия. Това означава, че стъклата трябва да отговарят на изисквания за безопасност, да покриват определени норми за ефективна защита, определени в европейски директиви за слънчеви очила и филтри за защита от слънчевата радиация. Купувайте очилата си от специализирани оптики и изисквайте сертификат, показващ произхода и качеството им.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах