Сироп от бъз - ползи за здравето
Родината на черния бъз е Централна Европа. Разпространен е широко в Швейцария и всички области на Европа с умерен климат. Освен с вкусовите качества на плодовете, които дава, черният бъз е познат и се използва в билковата медицина от древни времена като противовъзпалително и диуретично средство. Наричат го магическо растение с лечебни свойства , а плодовете му – ‘храна на боговете’.
Черният бъз е храст, който цъфти от началото на Май до края на Август. Принадлежащи към семейството Бъзови. Цветовете му са бели и ароматни. Образува малки черни плодове, които стават токсични, когато са презрели.
Ценният състав на бъза включва високо съдържание на фенолни киселини, флавоноиди, познати с антиоксидантната си активност, етерични масла и минерали. Плодовете са богати на витамини А, С и В6. Те съдържат забележителна концентрация на желязо, флавоноиди, каротеноиди и аминокиселини. Що се отнася до листата, там е концентрирано най-голямо количество танини, калиев нитрат и валерианова киселина, която има успокояващи свойства.
Обичайните терапевтични показания на черния бъз включват възпалителни заболявания на дихателната система, нарушения в храносмилането (диспепсия, подуване на корема, метеоризъм), задържане на течности, цистит и инфекции на пикочните пътища, ларингит, фарингит, стоматит, кожни заболявания. Външно се прилага при екземи, хемороиди, синини и изгаряния.
Наред с всички тези приложения, черният бъз се прилага успешно и при проблеми с наднормено тегло. Благодарение на своето слабително, диуретично и детоксикиращо действе, той насърчава очистването на организма и елиминиране на токсините.
Лечебните му свойства и се използват срещу ревматизъм, артрит и остеоартрит, за облекчаване на болки в ставите.
Черният Бъз е достъпен под формата на чай, сокове, сиропи, капсули, тинктури, таблетки и капсули. Всички те се прилагат като допълнение към една балансирана диета и здравословен начин на живот. Препоръчителната дневна доза, която не бива да се превишава, е 500 мг при възрастни.
В домашни условия може да се приготви запарка от черен бъз. За целта, две супени лъжици от изсушените плодове и листа се заливат с 400 мл вряла вода. Запарката се консумира след филтриране два пъти дневно.
За външна употреба (при кожни заболявания, хемороиди, болки в ставите и т.н.), в предварително приготвената отвара се накисват компреси и се прилагат локално. Плодовете на черния бъз се използват и за приготвяне на лапи за облекчаване на натъртвания, болки в зъбите и изгаряния.
Въпреки че няма сериозни противопоказания, употребата на бъз от бременни или кърмещи жени, както и деца до 12 години, не се препоръчва.
При болни от диабет, бъзът причинява смущения в инсулиновата терапия. Той също следва да се ограничава в случаи на анемия или порфирия.
Използван от векове, черният бъз има множество ползи, добре познати и използвани днес. Той е най-мощното природно антивирусно и противовъзпалително средство. Най-новите изследвания сочат билката като защитник на имунната система и щит срещу ракови образувания. С мощното си антиоксидантно свойство, бъзът защитава клетките от преждевременно стареене и дарява сила, младост и енергия на тялото.