Синузит – как да разпознаем симптомите

Синузитът представлява инфекция на синусите, която протича с лицева болка, секреция от носа с жълто-зеленикав цвят и блокиране на въздухоносните пътища. Причината най-често е бактериална или вирусна инфекция. Вследствие на настинка или заболяване на горните дихателни пътища много бактерии и по-рядко гъбички лесно могат да достигнат до синусите и да причинят инфекция. Някои видове алергии, назални полипи, както и инфекции на зъбите също могат да станат причина за развитие на синузит.

В зависимост от честотата на проява на характерните симптоми се различават хроничен и остър синузит.



Симптоматиката при острия синузит продължава за период от около четири седмици. Налице е остра инфекция, обикновено причинена от настинка или респираторно заболяване.

За разлика от острите състояния,  хроничните инфекции на синусите продължават повече от дванадесет седмици и са с честа повторяемост.

Симптомите, с които протича едно респираторно заболяване или настинка, биха могли да бъдат симптоми и на синузит. Поради тази причина много често до поставянето на диагнозата  минават месеци, дори години. Това от своя страна крие риск, тъй като нелекуваните остри форми на синузит с времето хронифицират. Навременната консултация със специалист е от изключително значение за ранното откриване и успешно лечение на болестта.

Вижте кои са основните симптоми, които биха могли да означават синузит:

Болка в синусите

Синусите представляват кухини, локализирани  над и под очите, както и зад носа. Наличието на възпалителен процес в тях е причина за силна болка в областта на челото, от двете страни на носа, в горната част на челюстите и зъбите, между очите.

Носна секреция


При наличие на инфекция в синусите, обикновено се наблюдава засилена секреция от носа със специфичен жълтеникаво-зелен цвят и дори специфичен мирис. Когато секретите се стичат към задната част на гърлото, те стават причина за възпаление, болка в гърлото и кашлица.

Запушване на носа

Възпалението на синусите предизвиква набъбване на лигавицата и запушване на носа. Дишането през нощта е затруднено. Понякога е засегнато обонянието и вкусовите рецептори. Гласът може да звучи дрезгав или приглушен.



Силно главоболие

Това, което най-често води пациентите със синузит в лекарския кабинет е оплакването от силно главоболие. Болката може да се разпространи към ушите и зъбите, както и в челюстите и бузите. Главоболието е най-силно през нощта, а също може да се влоши при внезапни промени в налягането на средата.


Дразнеща кашлица

Тъй като секретите, които се освобождават от синусите се оттичат надолу по задната част на гърлото, те предизвикват дразнене, особено след дълъг престой в легнало положение. Наблюдава се устойчива, дразнеща кашлица. Прекарването на нощния сън с леко повдигната глава може да помогне за намаляване на честотата и интензивността на кашлицата.



Възпалено гърло и дрезгав глас

Назалната секреция може да причини неприятно гъделичкане и болка в областта на гърлото. При неадекватно лечение инфекцията може да стане причина за възпаление на лигавицата на гърлото и промени в гласа.

В случай че имате някои от тези симптоми, потърсете консултация със специалист. Ако след отшумяването на настинка или вирусна инфекция е налице лицева болка, секреция от носа или висока температура и симптомите продължават повече от десет дни, не отлагайте да се видите с лекар. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах