Синдромът на Кувад, или „бременните” татковци

Синдромът Кувад е психосоматична реакция, свързана със съпреживяване на симптомите на бременната от страна на неин близък човек, най-често партньора.

Възможно ли е татковците също да изпитват характерни неразположения, свързани с бременността на своята партньорка? Вярвате или не, това е напълно нормално и често срещано явление. Научете какви са симптомите на бременност, проявени при татковците.

Синдромът Кувад се възприема като емпатичен отговор на признаците на бременността на жената от страна на нейния партньор.Обяснението е свързано със силната свързаност, която съществува между двамата. Те заедно планират бъдещето, отдадени са еднакво на мечтата и очакването за дете, разпределят поравно отговорностите, свързани със семейството. Всичко това става причина мъжете силно да съпреживяват бременността и по този начин те дори изпитват характерни симптоми.

Думата „кувад” (couvade) означава „отглеждам”, „инкубирам”. Антропологът Едуард Бърнет Тайлър е първият, който използва този термин през 1865 г., за да опише набор от ритуали, които хората от примитивни култури правят, за да се подготвят да посрещнат децата си. Тези видове ритуали почти не се наблюдават вече. Въпреки това, съпреживяването на симптомите на бременността в партньорската двойка е често срещано явление.

През 2013 г. в САЩ се провежда проучване, в което участват 143 мъже, очакващи да станат бащи. Те са наблюдавани от специалисти за прояви на синдрома Кувад. Самите мъже не са запознати с целта на наблюденията, на които са подложени и не знаят за съществуването на синдрома. Въпреки това, при над 70 % от тях се установяват характерните симптоми, като значително повишаване на теглото, промени в апетита, киселини, метеоризъм.

Специалистите са на мнение, че честотата на проява на синдрома варира в широк диапазон – от 11% до 97%. Поради тази причина се счита, че почти всеки баща проявяват дори в малка степен симптоми на синдрома.

Физиологичният произход на симптомите на бременността при мъжете не е изяснен категорично. Въпреки това, някои от признатите от медицината физическите прояви, свързани със съпреживяването на бременността от страна на мъжете, са сутрешно гадене или повръщане, разстройства на апетита, повишаване на телесното тегло, киселини в стомаха, запек, чести промени в настроението, замаяност, коремна болка, умора, безсъние, намаляване на либидото.

Всички тези симптоми у мъжете са свързани с емпатичните реакции към признаците на бременност на бременната партньорка. Съчувствието и съпричастността на мъжа към страданията на жената са чувствата, които отключват синдрома и са свързани с емоционалната интелигентност.

 

Следователно, ако жената е в много близки отношения с партньора си и той е силно впечатлен и погълнат от емоцията по очакването на детето им, е много вероятно той да развие физически реакции, които в действителност са прояви на синдрома Кувад.

В заключение, съпреживяването на бременността от страна на мъжете е напълно нормално явление. Синдромът на Кувад не е болест, нито означава, че мъжете вярват, че са бременни. По-скоро проявата на един или друг симптом на синдрома е знак за загриженост, силна обич и свързаност с партньорката.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах