Синдром на поликистозните яйчници

Синдром на поликистозните яйчници – симптоми

 

Синдромът на поликистозните яйчници често протича незабелязано дълго време. Въпреки това, състоянието се свързва с редица характерни симптоми, които могат да ви подскажат, че е необходимо да направите консултация с лекар.

Синдромът на поликистозните яйчници засяга много жени. Счита се, че преди всичко причина за него е хормоналния дисбаланс.

При засегнатите жени се наблюдава характерно образуване на кисти. Понякога това протича без специфични оплаквания, кистите не променят размера си, не се разрастват. В случай че се развият, те могат да причинят болка и дори сериозно възпаление.

Поради това е от съществено значение да се разпознаят симптомите, които съпровождат състоянието. Преди всичко е важно да се започне навременно и адекватно лечение и проследяване на състоянието. Терапията обичайно включва хормонални лекарствени средства, тъй като с тях се постига стопиране на развитието на кистите и възпрепятстване на освобождаването на яйцеклетки от яйчниците.

Симптоми на синдрома на поликистозните яйчници:

Кожни проблеми и акне

Един от симптомите на синдрома на поликистозните яйчници е наличието на кожни проблеми и по-конкретно акне, дори в зряла възраст. Въпреки че може да се прояви в по-малка или в по-голяма степен, акнето само по себе си е знак, че в тялото се случва нещо нередно. Често в резултат от хормонален дисбаланс се наблюдава и прекомерно омазняване на кожата. То става причина за запушване на порите и инфектирането им. Ако имате подобни оплаквания и сте преминали периода на юношеството, консултацията с лекар може да отхвърли риска от гинекологични проблеми.

Окосмяване на лицето и други части на тялото

Един от симптомите на синдрома на поликистозните яйчници е появата на окосмяване в  области, където обикновено не е характерно да има такова. Например гърдите, лицето или шията. При това положение е важно за проблема да се сподели с лекуващия лекар и да се назначат изследвания. Тъй като окосмяването по нетипични места засяга в голяма степен самочувствието, често жените се втурват да го премахват, без да се замислят, че по-важно е да се установи причината за проблема.

Нередовна менструация

Ако страдате от синдрома на поликистозните яйчници, един от проблемите, които съпровождат състоянието, е нередовната менструация. Това означава, че тя често се забавя или е с различна от обичайната продължителност. Понякога дори отсъства. Ако вашата менструация е нередовна и не знаете защо, е необходимо да се консултирате с лекар, за да се справите с проблема и да изключите по-сериозни усложнения. Освен това, с правилното лечение можете да регулирате цикъла и хормоните си и да се чувствате по-добре.

Петна по лицето

Друг симптом на синдрома на поликистозните яйчници са петната по кожата. Както при акнето, при наличието на пигменти петна също е необходимо да поддържате адекватен дерматологичен контрол, за да подобрите състоянието на кожата. Петната, които се явяват в резултат от поликистозни яйчници, приличат на пигментните петна, които се появяват от слънцето. Това често заблуждава много жени и те търсят висока слънцезащита, избягват слънчевите лъчи, докато причината за кожния проблем е друга. Ако имате подобни оплаквания, споделете го с вашия гинеколог.

Проблеми с теглото

Ако се храните разумно, но въпреки това наддавате тегло, синдромът на поликистозните яйчници може да е причина за състоянието. С няколко изследвания и ултразвук вашият лекар може да отхвърли или потвърди това. Имайте предвид, че синдромът на поликистозните яйчници е лечимо състояние: единственото, което е нужно, е да се вземат адекватни мерки – колкото по-скоро, толкова по-добре.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах