Симптоми на липса на витамини

Ако страдате от акне, това може да се дължи на липса на витамин А. Освен този, по лицето могат да се открият и много други белези за липса на един или друг витамин. Научете какви са последствията от авитаминозата и как да си набавите витамини и минерали чрез храната.


Липсата на витамини поражда редица проблеми. Характерно за състоянието е, че се наблюдава по-често в началото на пролетния и зимния сезон. Симптоми на авитаминоза са постоянното чувство на умора, апатия, често боледуване, недобро храносмилане, лош вид на кожата и косата, депресивни епизоди.

Бледа кожа
Бледата и безжизнена кожа издава здравословни проблеми и преди всичко липса на витамин В12. Дефицитът на този витамин предизвиква у засегнатите по-лесна уморяемост, депресивни епизоди, липса на желание и сила за изпълнение на рутинните ангажименти.

За да се компенсира тази липса, е от съществено значение да се консумират повече месо и морски дарове.
Ако освен бледа, кожата на лицето е суха и чувствителна, това може да е знак за липса на витамини А и С. Витамин А играе ключова роля за равномерната пигментация, гладък вид и стегнатост на кожата. Витамин С пък е от съществено значение за синтеза на колаген, който има важна роля като поддържащ елемент в съединителната тъкан на кожата.


Препоръчваме ви в студения зимен сезон да консумирате повече зеле, чушки, червени,  оранжеви и жълти плодове, брюкселско зеле, моркови, спанак, сушени кайсии, грейпфрут, портокали.

Суха коса
Ако имате суха, крехка коса и чувствителен скалп, както и оплаквания от пърхот, всички те може да са признак за липса на биотин, известен също като витамин B7.

Зимата е сезон, в който често предприемаме лечение с антибиотици. Последните водят до допълнително изсушаване на кожата, скалпа и косата.

За да увеличите нивото на витамин B7, трябва да ядете по-често месо, морски дарове, разнообразни зеленчуци, плодове и бобови култури.
Упоритият пърхот може да е и ясен сигнал за дефицит на витамини В2 и В6, както и минералите цинк или магнезий. За да си ги набавите, съветваме ви да включите в диетата си храни, като черен шоколад, фъстъци, моркови, яйца, овесени трици, ядки, риба.

Подпухнали очи
Отоците в областта на очите или крайниците може да са предупредителен знак за йоден дефицит. За да предотвратите състоянието, опитайте да добавите малко повече йодирана сол в менюто си. Трябва да имате предвид, че йодът се среща и в морските дарове, млечните продукти и дори в хляба.
Ако очите ви са чувствителни към светлина, това може да се дължи на липсата на витамин А и витамин В2, наред с други причини. Разбира се, ако имате проблеми, свързани със зрението, най-добре е да се консултирате с вашия лекар. Само по този начин ще изключите вероятността за друг вид здравословен проблем.


Бледи и напукани устни


Бледите и напукани устни обикновено подсказват липса на желязо. При желязодефицит се наблюдава по-често боледуване, липса на тонус и енергия, ниско кръвно налягане и сънливост.

За да се компенсира липсата на желязо, е необходимо по-често да включвате в менюто си червено месо и временно да избягвате продукти с високо съдържание на калций, тъй като той затруднява абсорбирането на желязо.

Кървене на венците
Ако забележите кървене на венците при почистване на зъбите, това може да е сигнал за липса на витамин С. Този витамин е съществено важен за здравето на имунната система и дефицитът му прави организма особено уязвим на вирусни и бактериални атаки. Освен проблеми с венците, при липса на витамин С е възможно също да се наблюдават болки в мускулите и костите.

За да си набавите витамин С, консумирайте повече цитрусови плодове, червени чушки, киви, магданоз.

Акне
В много случаи акнето може да бъде симптом за липса на витамини. По-специално, липса на витамин А и Е.

Витамин А можете да си набавите с консумация на риба, черен дроб, яйчен жълтък, масло, жълти зеленчуци. И от друга страна, витамин Е се открива в пшеничния зародиш, черния дроб, зехтина и зеленчуци, като спанак и карфиол.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах