Силата на музиката - над пианото стоят гениални умове

Силата на музиката - над пианото стоят гениални умове

piano

 

Свиренето на пиано и музиката му забавляват, отпускат сетивата, успокояват, насърчават концентрацията, стимулират ума, подобряват паметта, координацията, намаляват стреса и насърчават цялостното здраве, както при децата, така и при възрастните.

 Как могат акордите на пианото да въздействат върху мозъка и психиката? Възможно ли е музиката да направи децата по-дисциплинирани, по-креативни, да възпита търпението и самочувствието им, да ги направи по-самостоятелни? Може ли тя да е разрешението на проблеми с дисциплината и как би могла да подобри успеха в училище? ...

Музика има голяма власт над нас, над нашите емоции, нашия ум и телата ни. Много родители, които вземат решение да запишат децата си на уроци по пиано осъзнават добре, че то е не просто музикален инструмент, а средство, което възпитава определен интелект и чувствителност.

В продължение на десетилетия, учените изясняват с различни доводи и изследвания въпроса за това, дали изучаването на пиано (или друг инструмент) се отразява на развитието на интелектуалните способности на децата. Темата все още е сред най-популярните за научни изследвания. И след всеки нов експеримент, всички са склонни да кажат Да, Да, Да: изучаването на музикален инструмент насърчава развитието на умения у децата, като кретаивност,  въображение, по-добра памет, остър ум, комбинативност, разгръща интелектуалния потенциал, възпитава емоционалната култура, подобрява резултатите в училище, допринася за социализацията и личностното самоосъзнаване.

Нещо повече, децата, които посещават уроци по пиано от ранна възраст, демонстрират по-добро самочувствие, общуват по-лесно, участват по-активно в различни спортни и други дейности. А това също е позитив, който трябва да бъде отчетен: когато едно дете е отдадено на интелектуални или спортни занимания, а не на бездействие и видеоигри, ползите за здравето и развитието са безценни! Отдадеността, самодисциплината и решителността, които изисква пианото, карат децата да осъзнаят по-добре процеса на обучение, а този модел се пренася в училище и в реалния живот.

 Децата, музиката и дисциплината

Изучаването на пиано насърчава дисциплината, необходима за усвояване на това изкуство. Ако отстрани изглежда, че свиренето е преди всичко въпрос на удоволствие и радост, то също така е и синоним на работа и много усилия. Необходими са отдаденост, труд и обич.

 Концентрацията

Свиренето на пиано или друг музикален инструмент оказва положително влияние и стимулира онези части от мозъка, които контролират речта, паметта и фините двигателни умения .

Ранното обучение на пиано благоприятства развитието на невронни вериги в мозъка и стимулира концентрацията. Независимо дали става дума за 5 - или 50-годишна възраст, способността за пълна концентрация отключва всички интелектуални способности. Тя е средството, с което се  мобилизират всички наши умствени и физически възможности и когато са насочени към едно  конкретно действие, те му придават завършеност и висота.

 По-добър контрол над тялото

Ползите от музицирането върху това, което се нарича психомоторна активност са много: съвършена координираност на крайниците, ръцете и пръстите, общ контрол над тялото и дишането, познаване на вокалните способности и т.н.

 Развитие на слуховата сетивност

Пианото развива сетивността по отношение на тоналности, паузи, музикални акорди. Това от своя страна дава волност на въображението и способността за интерпретация. И най-важното - насърчава слуха: слушането е от съществено значение, тъй като без него музикалното изразяване е невъзможно.

 Израз на емоциите

"Музиката започва там, където силата на думите спре." (Ричард Вагнер)

Всяко дете, което овладява пианото или друг инструмент, открива универсален език, чрез който е възможно да изрази и сподели с другите своите емоции - от най-нежните, до най-силните. Този език не може да се възпроизведе с думи. Той намира израз само в музикалните акорди.

 Критично мислене

Свиренето на пиано и слушането на музика развиват критичното мислене и самооценка. Стремежът към съвършенство и коригиране на грешките подобряват самокритичните способности на детето, което е ценно качество във всяка една област.

 Подобряване на аналитичните умения

Разбирането за това как се разгръща едно произведение, как е структурирано, каква е последователността му, насърчават аналитичното мислене. С времето детето придобива аналитични рефлекси, които би могло да приложи и в други области.

 Собствен художествен стил

Чрез емоционалното свързване с това, което свири, детският ум развива своя собствена представа за художественост. Колкото повече възпроизвежда произведенията от различни стилове и периоди и разширява теоретичните си познания, толкова по-силно и ясно детето ще формира своя личен вкус.

 Творчески потенциал

Творческото мислене е градивното начало. Децата, които свирят на пиано или друг инструмент, ще се научат да измислят, импровизират, композират и да изразяват свободно своите музикални настроения.

 Постоянство

Пианото, както и всяка дейност, изискват постоянство и отдаденост. За да има успех, нужно е постоянство. То е ключът към успеха в живота.

 Социализация

Уроците по пиано създават социална връзка на детето с възрастен, в случая учител, извън семейната и училищна среда.

Участията в представления, хор, училищни тържества, срещите с други деца, отдадени на музикалното или друго изкуство, са свързани с нови познанства и социални умения. Раждат се приятелства, подобрява се общуването, възпитава се уважението към интелектуалния труд и усиялия на другите. По време на колективната музикална практика се създават контакти и се затвърждават собствените представи за принос и личностно значение.

 При по-възрастните, пианото също би могло да има много ползи. През последните години бяха публикувани проучвания, които сочат музиката и свиренето на музикален инструмент като средство за предпазване от някои невродегенеративни заболявания, като например болестта на Алцхаймер. Също така свиренето на пиано насърчава физическата рехабилитация на хора от всички възрасти. Освен това, то носи спокойствие, хармония, радост.

Никога не е късно да започнем с уроците по пиано. Иска се малко смелост, решителност, желание, отдаденост. А ползите - прекалено много, за да могат да бъдат събрани в няколко абзаца. 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах