Шипки

Шипките са плодове на диворастящ храст, който се среща в умерените региони на двете полукълба. Вероятно произходът му е древна Персия. В днешно време стотици видове се отглеждат в целия свят.
Основното предимство на шипките е тяхното извънредно високо съдържание на витамин С. В китайската медицинска литература шипката е описана като средство за лечение на хронична диария и слаб стомах. Американците използват червените плодчета при силни мускулни натоварвания и крампи. Отварата от шипки е средство за тонизиране на организма, предпазване от простудни заболявания, повишаване на имунитета. Витамин С помага за предотвратяване и лечение на инфекции, настинки, грип и пневмония.

Скъпоценните червени плодчета съдържат флавоноиди и антиоксиданти, които предпазват от стареене и повишават устойчивостта към стрес. Те са изключително богати на пектин и фибри, които подобряват нивата на холестерола в кръвта и се грижат за здравето на сърцето. Освен това дават усещане за ситост и намаляват апетита. Маслото от шипки съдържа транс-ретиноева киселина, която има доказан ефект в лечението на бръчки, старчески петна, хиперпигментация, белези по кожата и изгаряния.

Шипково желе с портокалови корички

Необходими продукти: 3кг шипки, 2 ябълки, 2 портокала, ванилия, лимонтозу

Начин на приготвяне: Почистете шипките и ги оситнете леко в блендер. Нарежете ябълките на кубчета. Отделете кората на портокалите и я нарежете на дребно. Поставете всичко в голям съд и добавете около 1 литър вода.

На следващия ден варете сместа на умерена температура около 40-60 минути. Ако е необходимо, може да се долее вода. Отделете твърдите части от получения сироп, пасирайте ги и ги претрийте през сито. Онова, което мине през него, добавете към сиропа. Разбъркайте и върнете на котлона. Добавете захар на вкус. Когато сиропът се разпени, прибавете половин пакетче лимонтозу и ванилия. Разпределете желето в бурканчета.

 

Шипков еликсир с канела и червена боровинка

Необходими продукти: сушени шипки, червени сушени боровинки, канела

Начин на приготвяне: Накиснете 3 с.л. изсушен шипков плод с 500 мл хладка вода от вечерта. На сутринта блендирайте сместа, прибавете боровинките и канелата и варете около 15 минути. Прецедете през ситна цедка. Овкусете с мед.

 

Енергийна закуска с мюсли и шипки

Необходими продукти: За две порции са необходими около 7 с.л мюсли, 2 с. л шипки, 500гр кисело мляко, плодове и ядки за гарниране, мед или кленов сироп

Начин на приготвяне: Необходимо е шипките предварително да бъдат сварени, след което посипани с 1 с.л кафява захар и оситнени. Може да се използва и шипков мармалад.

В стъклена чаша подредете както следва: малко количество мляко, шипки, нарязани плодове (ябълка, киви, банан, боровинки), мед и отново същото. На финала завършете с ядки, мед или кленов сироп.

Същата рецепта може да се приготви с предварително карамелизирано мюсли.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах