Сезонен косопад?


При всеки здрав индивид косата съдържа между 100 000 и 150 000 косъма. Нормално косата расте с около 1 см за месец, а ежедневно се губят между 80 -120 косъма.


С настъпването на есента косопадът все по-често става причина за посещения в дерматологичните кабинети. Въпреки че причините за него не са съвсем ясни, все пак е вярно, че косопад може да настъпи в периодите на смяна на климата. Този вид косопад е известен като телогенен ефлувиум. Обикновено продължава от два до четири месеца и с подходящата терапия се повлиява бързо.

Характерно за сезонния косопад е оредяването на косата, изтъняване на космите и по-рядко поява на силно оредели участъци. Засегнат е предимно скалпа. Според дерматолозите, основна причина за телогенен косопад е, че настъпва десинхронизация между фазите на растеж на косата: телогенната се удължава за сметка на анагенната.

Като анагенна се обозначава фазата, в която косата расте и е прикрепена към кожата на главата. Телогенната фаза е тази на падане, периодът, през който косата се отделя от скалпа. Двата цикъла се редуват естествено и са свързани с нормалния растеж и обновяване. Цикличността им може да претърпи промени, например, през пролетта или есента, в следствие на агресори, като слънчевите лъчи, хормонални промени, каквито има при бременност  и след раждане, в менопаузата, при неправилно третиране на косата и скалпа и др.


Разбира се, важно е да се прави и разграничение между различните видове косопад и причините, които ги обуславят. Най-разпространени видове са: андрогенна алопеция, телогенен ефлувиум, следродилен косопад и травматична алопеция.

Сезонният косопад, или телогенен ефлувиум, не води до плешивост и е напълно обратим. Засяга еднакво мъжкия и женския пол. Единствената разлика е, че при жените, които имат дълга коса, падането е по-очевидно. Жените със сезонен косопад се страхуват, че ще загубят напълно косата си, в но в действителност, тя само оредява, при това временно. Трябва да се отбележи, че в телогенната фаза, за която е характерно опадане на космите, растящата коса избутва старата. След това стартира анагенна фаза с нов растеж.

Същото се случва и при следродилния косопад, който засяга много жени в рамките на 3 до 4 месеца след раждането. По време на бременност, високите нива на естроген благоприятстват растежа и закрепването на косата към скалпа. Със занижаването на хормоните след раждане, телогенната фаза стартира и косата започва бавно да оредява. Понякога процесът започва рязко, косопадът е обилен, което води до усещането за необратима загуба на коса.

Андрогенната алопеция е причинена не от екзогенни, а от генетични фактори. Тя засяга 50% от мъжете над 40 години, а при жените се среща по-често след менопауза. Смята се, че 75% от жените над 65-годишна възраст са засегнати в някаква степен. Преди настъпването на менопаузата този процент е занижен до около 15%. Основната разлика в проявата на андрогенната алопеция при мъжете и жените е, че при жените рядко се стига до цялостно оплешивяване.

Травматичната алопеция е свързана с агресивни външни фактори. Пример за такъв вид оредяване на косата е това, което се получава на мястото, където се разделя косата върху скалпа, т. нар. път. Вида на прическите при жените и продължителността на периодите, в които ги носят по един или същ начин е предразполагащ фактор. Например прекалено стегнати или топирани прически, кокове, опашки. Стягането на косата причинява увреждане на фоликула и постепенно го унищожава.

Някои факти и митове за косата и косопада:

Факт: Освен смяната на сезоните, до загуба на коса могат да доведат фактори, като стрес, някои лекарства, проблеми с щитовидната жлеза и хранителен дефицит (липса на желязо, фолиева киселина и др.)

Факт: Употребата на гелове, лакове и стилизиращи пяни за коса, както и сешоари и преси не оказват влияние върху косопада. Те повлияват качеството на косата: с времето тя става по-крехка, тъй като се уврежда, изсъхва и изтънява.   

Мит: Ежедневното измиване на косата може да причини косопад. В много случаи се налага по-често измиване на косата, но ако за целта се използват щадящи скалпа шампоани, негативните последствия върху растежа и развитието са изключени.

Мит: по-късите коси падат по-малко. В действителност колкото по-дълга е косата, толкова по-видими са загубите, тъй като обемът на падналите косми е по-голям.  

Мит: Козметиката за коса и мултивитаминовите комплекси са ефективни при всеки вид косопад. Те са подходящи само при условие, че косопадът не е причинен от заболяване, прием на медикаменти, химиотерапия, хормонален дисбаланс. В тези случаи витамините и козметичните грижи биха могли да са от помощ единствено за укрепване на косата и забавяне на регресията на космения фоликул. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах