Седем стъпки, с които ще се превърнете в отличен джогинг бегач

Яденето на плодове половин час преди тренировка по джогинг подобрява спортните постижения, а прилагането на стрес-тест е най-добрата гаранция за успешен старт.

На мода е джогингът. Нещо повече – той е сред най-препоръчваните физически активности за подобряване на здравето, не е натоварващ, не изисква специални умения и е достъпен. Малко са хората, които не са опитвали този спорт, но за да бъдат извлечени ползите от него има няколко условия.

Стъпка по стъпка предстои да ви разкажем какви са спецификите на джогинга, какви са препоръките за успешното му практикуване и защо той продължава да оглавява класацията за спортни занимания с все повече последователи по света.


 
 Първа стъпка: Стрес тест

Въпреки, че джогингът е лесен и ненатоварващ, препоръчително е да се направи обикновен стрес-тест като гаранция, че сме готови да започнем. Тестът представлява проверка на поведението на сърцето по време на натоварване. Специализираният вариант на теста включва и електрокардиограма, която може да открие потенциални здравословни проблеми.  Целта е всеки човек да подходи индивидуално към заниманията и да ги съобрази със собственото си физическо състояние и цели.

При хора със сърдечносъдови проблеми контролът е задължителен, за да се поставят границите на спортните усилия и активността да се планира така, че да носи ползи за здравето, без да го застрашава.

Втора стъпка: Хранене

Диетолозите препоръчват консумацията на плодове 30-40 минути преди джогинг с цел повишаване на устойчивостта на тялото и постигане на по-добри резултати. Ако непосредствено преди тичане сте планирали обяд, макаронените изделия, ориза и картофите са неподходящ избор. След консумацията им е препоръчително да минат поне 2-3 часа и едва тогава може да стартират спортните занимания. Преди тренировка също трябва да се избягват храни с високо съдържание на фибри, мазнини и захари.



Трета стъпка: Подготовка

В началото на всяка спортна сесия е необходимо загряване. Целта е повишаване  на телесната температура и подобряване на подвижността на ставите. Може да се започне с упражнения, които имитират каране на колело или гребане, като постепенно темпото трябва да се  увеличава. 15 минути загрявка ще направят тичането по- ефективно и по-безопасно.


Четвърта стъпка: Помощни технологии и подходящ екип

Съществуват различни мобилни приложения, които измерват пулса, изгорените калории, крачките и съответно ефективността на спортното занимание. Те в никакъв случай не са задължителни, но действат мотивиращо. Изборът на подходящо облекло пък ще ви даде комфорт по време на тичането, ще защити тялото ви от изпотяване, изстудяване или прекомерно затопляне. Изборът на удобни обувки също не е за подценяване.

Пета стъпка: Добър финал

След края на джогинга е необходимо малко време за разтягане. Такова се препоръчва, за да се избегнат схващания, мускулни спазми и други неразположения. Правилото гласи, че  разтягането продължава до момента, в който усетите напрежение, но без болка. Задържането в това положение трябва да продължи около 15-30 секунди.



 Шеста стъпка: Създаване на режим

Всяко физическо натоварване, дори минимално, изисква адаптация от страна на тялото. В началото започнете джогинг-сесиите два пъти седмично. Постепенно увеличавайте продължителността им, добавете още една или две тренировки. Времето и постоянството ще направят тялото по-издръжливо, а когато престанете да чувствате натоварване, ще дойдат и  резултатите от спорта. Почивката също е важна. Тя ще помогне на тялото да се възстанови и да подобри постиженията си.

 Седма стъпка: Поставете си ясни цели

Съществуват много митове, свързани с това,  че с джогинг лесно се губят килограми. В действителност този спорт по-скоро подобрява издръжливостта на тялото и сърцето, циркулацията на кръвта и метаболизма, дишането, самочувствието, цялостното физическо състояние. Джогингът подхожда идеално на всеки, но не бива да му се приписват чудеса. Колкото по-ясно дефинирате целите си преди да започнете, толкова по-вероятно е да се насладите на ползите от тичането, без да се окажете разочаровани. А ако все пак целта ви е редуциране на теглото, необходимо е да тичате на по-големи разстояния. Това ще насърчи изгарянето на калории и използването на натрупаните мазнини като гориво. Тренировките трябва да са по-чести, по-интензивни и дори може да бъдат съчетани с друг спорт.  

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах