Съвременни методи за депигментация

Съвременни методи за депигментация

 

Кафяви петна, слънчеви целувки, лунички... неравномерната пигментация има много имена, отнасящи се до един и същ проблем, еднакво неприятен за всички.

Хиперпигментацията се наблюдава в различни размери върху участъци от кожата, най-често изложени на слънце, като лицето, ръцете, шията, раменете и ръцете. Характерните за нея петна са по-тъмни от нормалния цвят на кожата и се дължат на прекомерното производство на меланин. Какво представляват пигментните петна? Защо се появяват? Има ли начин да ги премахнем завинаги? И най-вече...има ли как да се предпазим от тях?

Научете повече с нас...

 

Какви са причините за появата на пигментни петна

пигментация

 

Кафявите петна по кожата са причинени главно от излагане на ултравиолетова светлина,  особено при често повтаряща се експозиция. Научно обоснован факт е, че дори години след неправилно излагане на слънце кожата помни това и последствията рано или късно се проявяват. С цел защита, клетките синтезират по-голямо количество меланин, който обаче се натрупва неравномерно и се съсредоточава върху определени участъци.

Хиперпигментацията също може да е свързана с хормоните на бременността, да се прояви по време на хормонална или при друг вид медикаментозна терапия.

 

Как да премахнем кафявите петна по кожата

 

Лечението на неравномерната пигментация по кожата не е задължително, тъй като тя няма последици за здравето, но представлява козметичен проблем, който касае самочувствието. Въпреки това е важно да се отбележи, че кафявите петна трябва да бъдат наблюдавани. Ако контурите им станат по-тъмни, променят формата си, разрастват се  или се появят други изменения (промяна на цвета, кървене, удебеляване и др ...), тогава е важно да се консултирате със специалист, за да се гарантира, че те не прогресират към меланома.

 

Депигментиращи средства и процедури

 

Съществуват много депигментиращи продукти, чиято цел е да направят петната по-малко забележими или напълно да ги заличат. Някои от тях са козметични кремове, на базата на  растителни екстракти и патентовани комплекси. В състава им най-често са витамин С, азелаинова киселина, алфахидрокси киселини, виниферин, резорцин и др.

 

Съществуват и друг тип продукти, базирани на хидрохинон, локални кортикостероиди, живачни соли, салицилова киселина, гликолова киселина, третиноин и др, употребата на които се назначава и контролира от лекар.

И двата вида средства за третиране на неравномерна пигментация изискват употреба на слънцезащитни продукти. По време на терапията с  депигментиращи продукти, слънчевите лъчи могат да причинят сърбеж, дразнене, изсъхване на кожата, както и да доведат до обратния на желания ефект.

 

Лазерът

 

Напоследък лазерните терапии все повече набират популярност в сферата на естетичната медицина, поради ефективното и целенасочено действие, минимална инвазивност, малък риск от алергични реакции и непоносимост, без да има болка и дълъг възстановителен период. Лазерът се прилага често при неравномерна пигментация, тъй като той унищожава меланоцитите - клетки, които съдържат меланин, и по този начин постепенно се постига заличаване на по-тъмните участъци по кожата.  Този тип лечение се препоръчва особено за хора с бяла кожа. За предпочитане се провежда през есента и зимата, за да се избегне риска от излагане на слънчева светлина, която би могла да окаже неблагоприятен ефект върху крайния резултат на терапията и да доведе до временни или по-сериозни неразположения.

 

Пулсираща светлина

    

Това е съвременен метод в козметологията и естетичната медицина, който използва светлина с различна дължина на вълната. Тази светлина се се абсорбира от петното, което постепенно се разсейва. Терапията се  предприема след заключение от страна на специалист, че конкретния случай на хиперпигментация може да се повлияе успешно именно с този метод. Отчитат се фактори като цвят на кожата, повторяемост на свръхпигментацията, засегнатата площ, възраст на пациента и др. Излагането на пряка слънчева светлина след и по време на терапията е недопустима, отново поради риск от влошаване на състоянието или промени в крайния очакван резултат.

 

Криотерапия

Криотерапията е един от най-достъпните методи за депигментация, от гледна точка на разходите. Това е много популярен начин за заличаване на кафяви петна, който включва изгаряне на петното чрез прилагане на течен азот. Процедурата предизвиква усещане за студ и безболезнено изтръпване. Препоръчва се за хора с умерено пигментирана кожа и малко на брой, добре очертани тъмни петна. След процедурата задължително се прилага ежедневно слънцезащитен продукт, както и е необходимо да се избягва пряка слънчева светлина.

    

Пилинг

Премахването на повърхностния слой на кожата е познат и често използван подход в дерматологията, при третирането на различни проблеми. В случаите на хиперпигментация, посредством прилагането на киселини, се постига фино излющване на кожата и изравняване на тена. Използва се трихлороцетна киселина, която действа локално за няколко минути и химически отстранява петното. На обработеното място се образува фина коричка, която постепенно пада и кожата се обновява. Техниката е безболезнена. Може да се прилага при по-светли кожи. Изисква приложението на слънцезащита и мерки за избягване на слънчева светлина.     

 

Дермабразио

Микродермабразиото представлява съвременна техника на пилинг, който е изключително ефективен, но агресивен, защото включва излющване на кожата и отнемане на повърхностния й слой. Трябва да се има предвид, че тази техника не се препоръчва за тънки и чувствителни кожи, тъй като могат да възникнат усложнения.

 

Билкови средства за депигментация

Съществуват и природни средства срещу пигментни петна. Ето някои от тях:

 

 Лимон

Лимонът отдавна е заслужил почетното си място в природните рецепти за разкрасяване. Той е изключително ефективен при пигментни петна, тъй като съдържа киселини, които насърчават обновяването на кожата и имат лек избелващ ефект. За да освежите тена си, може да добавите сока от един лимон в обичайната си разкрасяваща маска, веднъж седмично. Ако целта е да заличите тъмни петна, нанасяйте сока с памучен тампон ежедневно само върху петната.

     

Отвара от корен на Глухарче

Накиснете 30 до 60 г корен от глухарче в един литър вода и оставете да ври в продължение на 30 минути. Отварата престоява 4 часа. Използва се 2 пъти на ден върху засегнатите зони.

 

Дипигментираща  хомеопатична терапия

 

В хомеопатията редица препарати са показани за борбата срещу хиперпигментация. Рзбира се, преди да предприемете терапия, редно е да се консултирате с лекар, за да бъде направена общ анализ и да се определи най-подходящия монопрепарат или комбинация от такива, както и правилното им дозиране.

За целта се прилагат :

Sepia 5CH  - при жълтеникави петна по лицето

Lycopodium 5CH  - петна, локализирани в по-голяма степен в областта на слепоочията.

Graphite 9CH -  при хора с много лунички

 

Как да предотвратим появата на пигментни петна

депигментация 2

 

Предотвратяването на хиперпигментация е възможно чрез системно използване на слънцезащитни продукти всеки ден, в допълнение към обичайния крем-грижа. Не бива да забравяте, че  голямата част от вредите, създаден от UV- светлината, се дължат на случайни моменти, в които не сме съумели да предпазим кожата си и сме подценили ситуации, свързани с нездравословно излагане на слънце.

Дерматолозите са единодушни, че тютюнопушенето също е фактор, благоприятстващ хиперпигментацията, тъй като цигарения дим води до натрупване на свободни радикали, които водят до преждевременно стареене на клетките, отслабват защитния потенциал на кожата и я правят по-податлива на неравномерна пигментация.

Да се радваме на слънцето, означава да познаваме ползите от него и и да съумяваме да ги използваме  така, че да не вредим на здравето си.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах