Съвети за правилното използване на слънцезащитни продукти

Прилагането на слънцезащитни продукти в два поредни сезона е често допускана грешка. По този начин те губят ефективността си, тъй като срока на годност след отварянето на опаковката е между 6 и 12 месеца.

Това е само едно от предупрежденията, на които обръщат внимание дерматолозите. Какво още не бива да пропускате, за да се радвате на оптимална защита и красив тен, научете с нас…

Слънцезащитните продукти не са само за лятото

Нищо не подхожда на летния сезон повече от доза слънчев тен. Не бива обаче да чакаме лятната ваканция, за да предвидим ефективна защита от слънчевите лъчи. В момента UV-лъчението е също агресивно, което предполага прилагането на защитен крем, особено ако планирате по-дълъг престой на открито.

Слънцезащитните продукти също имат срок на годност

Козметичните продукти, включително слънцезащитните, имат два срока на годност, които трябва да бъдат съблюдавани: срок за употреба на самия продукт и срок след отваряне на опаковката. Последният е от 6 до12 месеца.  Това не означава, че след този период кремовете и лосионите са вредни, просто те не осигуряват гарантираната защита и употребата им може да доведе до слънчево изгаряне и увреждане на кожата.



Слънцезащитните продукти за деца и тези за възрастни имат различен състав

Наистина е удобно цялото семейство да използва един и същ флакон за слънцезащита по време на ваканцията, но не е случайно, че има продукти, специално предназначени за бебета и деца и такива за възрастни. Защитните филтри, вложени в детските продукти, са по-често физични. Най-често се използват титаниев диоксид и цинков оксид. Те гарантират добра защита и минимален риск от алергии. Всички останали кремове и лосиони са със химични филтри.

 

Изискват минимални условия за съхранение

Както при всички продукти, така и при слънцезащитните, е необходимо да се осигурят минимални условия на съхранение. Това гарантира годността на продукта. Бъдете внимателни и следете за признаци, като разслояване на фазите на продукта, нехомогенност, специфична миризма, промени в цвета и др. При наличие на такива характеристики е възможно продуктът да не осигури надеждна защита за кожата и да изложи на риск здравето ви.

 

Средните защитни фактори са подходящ избор за цялото семейство

Всяка кожа има свои специфични нужди и опитите да спестим понякога могат да струват скъпо. При по-светлите типове кожа, които не се зачервяват при излагане на слънце, междинните фактори са напълно достатъчни. Ако кожата е по-светла, зачервява се лесно или е предразположена към пигментация, препоръчително е да се прилага максимален защитен фактор. Излагането на слънце трябва да се случва постепенно, като всеки ден времевия интервал се увеличава. Първоначално може да се прилага по-висок фактор, а в последствие, когато кожата се адаптира, да се замени с по-нисък. 

Бронзовият тен се получава с адекватна слънцезащита

Колкото по-постепенно започне излагането на слънце, толкова по-малък риск съществува кожата да реагира с алергична реакция, зачервявания, неравномерна пигментация и т.н. Много хора смятат, че защитните фактори напълно блокират  слънчевите лъчи и с употребата им е невъзможно да се стигне до мечтания бронзов загар. Това схващане е напълно погрешно. Слънцезащитните продукти отразяват слънчевата светлина и я отблъскват, като по този начин подпомагат естествената защита на кожата и намаляват риска от изгаряния. Само когато кожата е защитена и тенът се натрупва постепенно и равномерно, той изглежда наистина добре. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах