Съвети за облекчаване симптомите на варицела

Варицелата се причинява от вирус и е едно от най-заразните инфекциозни заболявания в детска възраст. Научете как да се справите със симптомите и какво да предприемете, за да ограничите последствията.


Мерки срещу високата температура

Температурата е един от първите симптоми на при варицела. Възможно е да започне да се повишава в началото на обрива или  дори един или два дни преди появата му. Подходящи средства са противотемпературните сиропи в дозировка, съобразена с възрастта на детето. Ако температурата продължи да бъде висока, се редуват средства с парацетамол и ибупрофен. Никога не давайте на детето аспирин. Аспиринът увеличава риска от синдром на Рей -  сериозно състояние, което може да увреди черния дроб и мозъка.

Следете състоянието на детето. Дори да има втрисане, облечете го леко и поддържайте стайната температура в диапазона 18 ° C  21 ° C. Не забравяйте да предлагате на болния често вода и други течности, за да избегнете евентуално обезводняване. Не е необходимо да давате никакви допълнителни билкови или лекарства средства. Винаги се консултирайте с вашия педиатър преди прилагането на лекарства. Вашият фармацевт може да ви помогне в определянето на дозата на лекарствата, прилагани при температура, предвид теглото и възрастта на детето, както и ще ви даде ценни насоки за проследяването на състоянието му.


Облекчаване на сърбежа

Освен с висока температура, варицелата протича с характерен обрив и сърбеж. Уверете се, че детето ви не чеше кожата си, тъй като това води до локални раздразнения и усложнения. Нещо повече, разчесването може да доведе до по-трудно зарастване на пъпките и постоянни белези. За облекчаване на сърбежа са подходящи топлите бани на всеки 3 до 4 часа. Към ваната може да добавяте масло с успокояващо действие. Прилагането на студени компреси върху лезиите също помага за облекчаване на сърбежа. В някои случаи лекарят може да препоръча използването на антихистаминови лекарствени средства или локални успокояващи гелове. Нанасянето на спирт е неподходящо, тъй като води до изсушаване на кожата, сърбеж и усложнения.  


Предотвратяване на инфекции

Един от основните проблеми, свързан с грижата за дете с варицела, е предотвратяването на усложнения на болестта. Такова усложнение е инфекцията на кожата. Обърнете особено внимание на хигиената по време на заболяването. За да се предотврати бактериална инфекция на везикулите е добре контакта между кожата на болното и ръцете да се сведе до минимум. Не бива лезиите да се докосват с ръце, да се драскат и трият. Измивайте често своите и ръцете на детето. Изрязвайте старателно ноктите му, това ще предотврати надраскване. Малък  трик: опитайте да убедите болното да спи с памучни ръкавици. Така ще намалите риска от неволно разчесване на кожата по време на сън. Ако все пак се стигне до разраняване на лезиите, измивайте участъците с нежен сапун. Не бършете кожата след баня, за предпочитане е леко да попиете водата с чиста памучна кърпа. Консултирайте се с лекар, за да прецени необходимостта от прилагане на антибиотичен крем върху разраняванията. Покрийте всяка рана с лека превръзка.


Информирайте лекаря всеки ден за състоянието на детето

Не се колебайте да позвъните на лекаря си, ако имате колебания или детето не показва признаци на подобрение. Ако температурата е висока за повече от 2 дни и поддържа стойности над 38,5 ° C, информирайте педиатъра си. Наблюдавайте състоянието на кожата и следете за поява на инфектирани рани, зачервявания, болезненост, загнояване. Ако детето се влошава, има схващане на врата, интензивно главоболие или пък затруднено дишане, незабавно потърсете помощ.


Добре е да знаете…

В някои случаи лекарят може да предпише антивирусни лекарства за облекчаване на симптомите и скъсяване на оздравителния период при варицела. За да бъде ефективно, лекарството трябва да се вземе в първите 24 часа от появата на мехурите.


Деца на възраст след една година вече може да бъдат ваксинирани срещу варицела. Това е един от най-добрите начини за предпазване от болестта и намаляване на риска от развитие на Херпес-зостер в зряла възраст. За съжаление, България е една от малкото страни, в които ваксината не е налична.

Някои локални средства и билкови продукти могат да причинят сериозни странични ефекти или взаимодействия с други лекарства, прилагани при варицела. Не предприемайте лечение, което не е консултирано с лекуващия лекар, дори средството да е безобидно. Внимателно прочетете упътванията на всички средства, които прилагате по лекарско предписание и спазвайте стриктно дозировките.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах