Съвети за облекчаване на симптомите на алергичен конюнктивит

Очаква се тази пролет интензитетът на разпространение на поленови зърна да е от лек до умерен, в зависимост от района. Специалистите препоръчват профилактична терапия при засегнатите от алергия, така че при сблъсък с алергена да се намалят неприятните симптоми.

Настъпването на пролетта е желан и положителен период от годината. Въпреки това, за една част от хората този сезон е свързан с оплакванията, които причинява алергичния конюнктивит: сърбеж, сълзене и парене в очите, замъглено зрение, чувствителност към светлина и подуване на клепачите.


Тази година се очаква нивата на поленова концентрация да са с лека, до умерена интензивност в България.

 

Специалистите определят конюнктивита като възпаление на прозрачна мембрана, която покрива бялата част на окото и вътрешната част на клепачите. Тази тъкан, освен с други важни функции, осигурява защита на очите. Тя е изложена в голяма степен на външни агресори, включително алергени, каквито са поленовите зърна. Това обяснява реактивността й при контакт с тях.

 

Съществуват различни видове конюнктивит, в зависимост от отключващата причина. Такава може да е контакт с вируси (вирусен конюнктивит), инфекция (бактериален конюнктивит) или алергени (алергичен конюнктивит). Отключващи фактори за алергичен конюнктивит могат да са освен различните алергени, като полени, домашен прах, животинска козина, гъбички, плесени, още козметиката и битовата химия. Заболяването е изключително разпространено и се счита, че засяга над 20% от българите.



При алергичен конюнктивит, причинен от цветен прашец, конюнктивата реагира, което е свързано със защитната й функция. При контакт с алергена се освобождава хистамин, който е причина за симптомите, характерни за заболяването: сърбеж, зачервяване, сълзене, замъглено зрение и др. За повечето хора полените са напълно безвредни, но когато към тях се прояви чувствителност, е важно да се вземат мерки.  

 

Съвети за облекчаване на симптомите на алергичен конюнктивит и подобряване качеството на живот на засегнатите:



Определете алергена. За да се справите с алергията, която имате, е съществено важно да установите към какъв точно алерген проявявате чувствителност. Препоръчва се проследяващият алерголог да направи задълбочени изследвания, с които да установи това, така че последващата терапия да е възможно най-ефективна.

 


Не предприемайте самолечение. Терапевтичният подход при алергичен конюнктивит включва офталмологични капки, НСПВС, локални кортикостероиди, антихистамини .... Важно е всички те да бъдат назначени от специалист, който да проследи терапията и да контролира ефекта й.

 

 
Ограничете контакта с алергена. Когато бъде установено към какъв вид цветен прашец сте алергични, препоръчително е да ограничите доколкото е възможно контакта с него. За целта може да следите детайли, относно пиковите нива на разпространение на този алерген през годината и да намалите разходките на открито през това време.

 

Спазвайте добра хигиена. Измивайте често ръцете си и избягвайте да докосвате очите си с тях. След разходка на открито сваляйте и изпирайте дрехите си, измивайте лицето, тялото и косата си, тъй като поленовите зърна лесно могат да полепнат по различни тъкани, кожата и косата ви.

 

Овлажнявайте очите си. Препоръчително е да държите очите си добре хидратирани, с помощта на офталмологични капки, като изкуствените сълзи или да ги промивате с физиологичен разтвор. Правилната хигиена на очите помага за поддържането им чисти и облекчава дразненето, което предизвикват попаднали в тях алергени.

 

Използвайте слънчеви очила. Слънчевите очила не са само моден аксесоар. Те имат защитна функция: предпазват ни от вредното влияние на ултравиолетовата светлина, от замърсяване и алергени. Носенето на слънчеви очила предотвратява навлизането на цветен прашец в очите и възможните неприятни последствия от това.

 

Затворете прозорците. Поленовите зърна се носят от вятъра свободно във въздуха, което означава, че биха могли да попаднат в дома ви, ако държите често прозорците си отворени. Използвайте климатик, за да охлаждате дома си и то редовно почиствайте филтрите му: това ще предотврати навлизането на цветен прашец както в дома ви, така и в колата, докато пътувате.

 

Избягвайте дейности на открито. Това важи особено в часовете с най-висока концентрация на цветен прашец: рано сутрин и късно следобед. Ако все пак се налага да сте на открито, задължително ползвайте очила и дори предпазна маска, за да избегнете неприятните симптоми.

 

Бъдете особено внимателни във ветровитите дни: симптомите на алергичен ринит, причинен от полени, обикновено се увеличават при ветровито време. Това е свързано с факта, че поленовите зърна се разпространяват с вятъра. Хората, които живеят в по-ветровити райони, са изложени на по-голям риск от алергичен конюнктивит, причинен от цветен прашец. Оплакванията на засегнатите намаляват в дъждовни дни и когато са в по-влажни райони.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах