Съвети за облекчаване на хемороиди по време на бременността

Появата на хемороиди често съпровожда бременността. Оплаквания като сърбеж, парене, болка и кървене, могат да се окажат наистина неприятни. Причината за тях са разширени вени, локализирани в ректума и ануса.

Вижте как може да се предпазите от хемороиди по време на бременността и да облекчите състоянието си, ако вече имате такива оплаквания.

Включете доза фибри в менюто си

В голям процент от случаите на хемороиди, първопричина за появата им е запекът. Ефективното решение на проблема включва на първо място мерки за премахване на причинителя. В тази връзка диетолозите препоръчват в менюто да бъде включена адекватна доза фибри, които да гарантират добрия пасаж и редовно изпразване на червата. Редом с това, важно е и количеството на приеманите дневно течности. По време на бременността се препоръчват 1.5-2 литра вода дневно. В аптеките също са налични хранителни добавки с влакнини.

Останете активни

Бременността е нормално физиологично състояние, за което тялото на всяка жена е подготвено. Не бива да смятате, че по време на бременност трябва да ограничавате всяко движение. Напротив, колкото по-активни сте, толкова по-добре ще се чувствате, толкова по-малък ще е риска да натрупате прекалено килограми и съответно ще се възстановите по-бързо след раждане. Разходките на открито ще държат активна мускулната ви система и ще наситят тялото ви с кислород, така необходим за правилното развитие на плода.

Не се сдържайте

Когато усетите позив да отидете до тоалетната не се сдържайте. Също така избягвайте да се напъвате, докато седите на тоалетната чиния. Това води до напрягане на ректалните мускули, натрупване на кръв в кръвоносните съдове, локализирани там и влошаване на оплакванията.

Използвайте студени компреси.

Студените компреси, приложени локално, бързо облекчават сърбежа и болката при хемороиди. За целта може да използвате студена вода или охладена отвара от смрадлика. Потопете чиста марля в течността и я приложете върху засегнатата част в продължение на 10 минути. Повторете няколко пъти на ден.

Опитайте седящи вани

Седящите вани действат по начин, сходен на компресите, но ефекта е по-бърз, тъй като се осигурява по-голям контакт на течността с възпалената зона за по-продължително време. В съд хладка вода се добавя сода за хляб или отново отвара от смрадлика. Необходимо е да седнете и да се отпуснете за около 15-20 мин. Хладката вода свива съдовете и стимулира локалното кръвообращение. В резултат, само след две-три процедури настъпва подобрение.

Не вдигайте тежко и не се претоварвайте

По много причини вдигането на тежки предмети е противопоказно по време на бременност. От гледна точка на хемороидите, носенето на тежки чанти, вдигането на тежки предмети у дома и т.н. натоварва мускулатурата в областта на ректума, притока на кръв се засилва и състоянието се обостря.

Не забравяйте и редовно да практикувате упражненията на Кегел за стягане на мускулатурата на цялото тазово дъно.


Споделете с вашия лекар

Споделете с проследяващия бременността ви лекар оплакванията си. Той ще ви даде насоки как да контролирате състоянието. Вероятно ще ви предпише локален медикамент -  крем, мехлем, гел или свещички, подходящи за целта. Тези продукти съдържат съставки, предназначени за облекчаване на болката, те успокояват, освежават и намаляват възпалението при хемороиди. За да получите максимална полза от тях, е важно да следвате инструкциите за приложение. Не се колебайте да поискате съвет и от вашия фармацевт.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах