Съвети за грижа за кожата по време на менопаузата

Хормоналните промени, типични за менопаузата, могат да ускорят процеса на стареене на кожата. Ето защо е важно за нея да се осигури адекватна грижа: регенериращи продукти и здравословни навици.

С възрастта кожата губи своята плътност и еластичност, тъй като естествения синтез на колаген и еластин намалява. Въпреки това, съществуват определени дерматологични продукти, с които е възможно да се контролира процеса на стареене и красотата на кожата да се запази по-дълго време.

Разбира се, тези продукти не биха имали ефект, ако за кожата не се полагат основни, поддържащи грижи и не се предприемат постъпки за по-здравословен живот и навици. Научете с нас какво друго трябва да имате предвид, когато се грижите за кожата си по време на менопаузата.

Радвайте се на слънцето предпазливо

Въпреки че предпазването от слънцето е от съществено значение във всяка възраст, по време на менопаузата е още по-належащо. Тъй като кожата е по-слаба и уязвима, директното излагане на слънце е крайно неудачно, ако не се използва слънцезащитно средство с добро качество. Не пропускайте и винаги след излагане на слънце да нанесете продукт, който да подхрани кожата и да я предпази от изсушаване.

Увеличете приема на вода

Признаците на дехидратация са по-забележими по време на менопаузата. Това е така, тъй като кожата в този етап губи естествената си влажност, поради хормоналните промени. За да избегнете  изсушаване или загрубяване на кожата, е важно да приемате средно около два литра вода всеки ден. Ако спортувате по-интензивно, редно е и количеството на приеманите течности да се увеличи.

Хранете се здравословно

Много жени допускат грешката да следват нискокалорична диета по време на менопаузата, водени от страха си, че ще качат килограми. Препоръчваме ви да ограничите солта, захарта и бялото брашно. Всеки хранителен дефицит се отразява пагубно на красотата на кожата. Изберете здравословна и балансирана диета, която съдържа всички групи хранителни вещества: протеини, полезни мазнини, мастни киселини, източници на антиоксиданти…

Използвайте ексфолиращи продукти

Ексфолиращите продукти са изключително ценна грижа, тъй като постигат премахване на мъртвия слой клетки от повърхността на кожата. Натрупването на такива клетки нарушава оксигенацията на тъканите и затруднява процеса на регенерация. За да запазите кожата си хидратирана и мека, използвайте ексфолиращ продукт поне два пъти седмично. По този начин ще премахнете всички загрубявания, мъртви клетки и замърсяване и ще допринесете за по-качественото усвояване на козметичните продукти от кожата.

Кажете стоп на цигарите

Има много причини да откажете цигарите. Тютюнопушенето е категорично вредно – не само за здравето, но и з красотата ви. Цигарите са един от най-сериозните врагове на кожата. Всяка изпушена цигара означава по-вяла и суха кожа, с повече бръчки и сивкав тен.

Осигурете адекватна овлажняваща грижа за кожата

В аптеките се предлагат много продукти със стимулиращо и регенериращо действие, които постигат стягане и възстановяване на кожата, включително в най-чувствителните области. Тези продукти, дерматологични или органични, също предотвратяват появата на дълбоки бръчки и пигментация в областта на лицето, шията и деколтето.

Приемайте фитоестрогени

Храните и добавките с фитоестрогени, като соеви изофлавони, помагат да се сведе до минимум отрицателното въздействие от хормоналните промени в периода на менопаузата. По този начин, регулирайки нивата на естроген, те предотвратяват загубата на плътност и появата на дълбоки бръчки. Обърнете внимание, че тези продукти трябва да се приемат контролирано, тъй като могат да предизвикат нежелани реакции.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах