Самоуважението е ключът към щастието

За да постигнем баланс със заобикалящата ни среда, първо трябва да се научим да уважаваме  себе си. Не се ли грижим за самочувствието си, невъзможно е да успеем да постигнем щастието – индивидуално или в партньорските ни взаимоотношения. 



Обичайте себе си и позволете да бъдете обичани

Обичта, грижата към себе си и самоуважението са много важни за личността. Когато един човек има адекватна оценка за себе си, нуждите си, предимствата и дори недостатъците си и ги приема като част от личността си, тогава е в хармония със себе си. Това пък от своя страна е най-важното условие, за да се постигне баланс със заобикалящия свят.

Бъдете решителни и категорични

Всеки човек изпитва колебания в една или друга ситуация. Най-добрите решения все пак са тези, в които има известна доза егоизъм. Всъщност егоизмът е положителна характеристика и когато е проявен умерено,  би могъл да е здравословен.

От друга страна, прекалената отстъпчивост, нерешителност и липса на категоричност нарушават вътрешния баланс и стават причина за противоречие между разума и чувствата. Нерешените проблеми, натрупването на емоции и колебливостта може да дадат основание за неудовлетвореност и нещастие.

Повдигнете самочувствието си

Проблемите, несгодите и неуспехите, които всички имаме, могат да разколебаят самочувствието. Големият проблем настъпва тогава, когато не съумеем да намерим изход и се примиряваме с присъствието на негативизма, ставаме жертва на жалбите и съжалението, което предизвиква, не намираме сили да излезем от ситуацията и да продължим напред. Така страховете изместват всяко удоволствие, несигурността ни обзема и времето минава пред очите ни.
Достатъчно е да направите стъпка напред, да вярвате в себе си и в това, че след всеки спад следва подем.


Направете оценка на истинските приятели във взаимоотношенията си

На всички ни се случва да губим енергия в спорове, обяснения, да изясняваме ситуации… Умението за самосъхранение е ключово за благосъстоянието и чувството за щастие. 

Помнете, че истински значимите за нас хора не изискват да се доказвате, не подлагат на тест възможностите ви, не се съмняват в качествата ви и се отнасят с уважение към решенията ви. Ситуации и хора, които ви карат да губите ценно време и енергия в съмнение, в колебание да дали сте постъпили правилно, дали сте казали точните думи, дали сте реагирали адекватно, повлияват негативно самочувствието ви и са причина да се чувствате зле.


Поставете себе си на първо място

Ако има нещо, което оказва благоприятно влияние върху самочувствието, то това е вярването, че не съществува нищо по-важно от собственото благополучие. Тогава, когато един човек се чувства добре, той би могъл да е ценен и полезен на обкръжението си. Би могъл да обича, да се погрижи за близките си, да бъде приятна компания, да бъде ценен.  

Погрижете се за себе си, защото ако не го направите, никой друг няма да го стори вместо вас.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах