Ротавирусът – за кого е опасен?

Ротавирусът – за кого е опасен?

rotavirus

Всяка година в Европа 87000 деца са хоспитализирани за остър гастроентерит и 200-250 деца под петгодишна възраст умират от ротавирусна инфекция. Факти, които не бива да се пренебрегват.

Гастроентерит и ротавирусна инфекция: какво точно представляват?
Гастроентеритът се определя като възпаление на стомашно-чревната лигавица. Причинители са предимно вируси. Сред тях, ротавирусът е най-честия инфекциозен агент, отговорен за остър гастроентерит при малки деца.

rotavirus 2

По-рядко бактерии, като Salmonella или Yersinia, стават причина за състоянието. При кърмачета те причиняват общи симптоми: повишена температура, диария, кървави, примесени със слуз изпражнения.

Ротавирусен гастроентерит се диагностицира главно при деца между шест месеца и две години.

Всяко дете може да бъде заразено няколко пъти от различни ротавирусни серотипове. Това означава, че до двегодишна възраст едно на всеки десет деца е било заразено до пет пъти. До петгодишна възраст почти всички деца са били заразени поне веднъж с ротавирус.

Ротавирусът е силно заразен и много издръжлив. Предаването на инфекцията става непряко – по фекално-орален път, най-често чрез замърсени предмети(играчки, повърхности…) или при директен контакт: дете – дете.

rotavirus 3

Какви са симптомите?

Инкубационният период на вируса е кратък (2-4 дни). След заразяването се наблюдава остра диария (течни и чести изпражнения – повече от три пъти дневно), повръщане, висока температура. Състоянието продължава от 3 до 8 дни.

Симптомите на инфекцията протичат различно, променливи са и няма начин да се предскаже хода на заболяването или неговата тежест. Привидно доброкачествен гастроентерит може да се промени в рамките на една нощ и да се стигне до хоспитализация. В тези случаи интравенозното рехидратиране е животоспасяващо.

Гастроентеритът, причинен от ротавирус, не бива да се неглижира, особено при деца в кърмаческа възраст. Инфекцията може да бъде фатална, поради усложнения, свързани с  дехидратация. Водата съставлява 75-80% от тялото на кърмачетата и при всяка промяна има потенциално сериозни последици. Загубата на вода води до намаляване на теглото на детето.

Степени на обезводняване

Под 5% загуба на тегло – характерна е засилена жажда, отпадналост, умора
При спад между 5 до 10% от телесната маса се наблюдават сухи лигавици, хлътнала фонтанела, промени в поведението: липса на реакция, липса на сълзи, тъмни кръгове.

При намаляване на телесното тегло над 10%,  езикът е сух, количеството на урината е силно намалено, може да се стигне до загуба на съзнание и шок. По време на преглед лекарят търси други симптоми като тахикардия, удължаване на времето на капилярно пълнене, ниско кръвно налягане…

 

Съществува и ваксина срещу човешки ротавирус.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах