Риган, слез и мащерка: край на сухата кашлица

Сухата кашлица може да се третира с напълно естествени средства. Те са не по-малко ефективни от останалите, но с тази разлика, че имат различни ползи за здравето, по-евтини са от повечето лекарства и нямат странични ефекти.

 

Късната есен и зима имат своето несравнимо очарование. За съжаление, това са и сезоните, в които настинките, вирусните инфекции и характерните за тях симптоми се превръщат в проблем. Със сигурност всеки познава дискомфорта от сухата, упорита кашлица, която пречи на съня, причинява усещане за тежест в гърдите, нарушава трудоспособността.

 

Кашлицата е сред първите симптоми на над 80% от вирусните инфекции. Поради тази причина е важно да знаем как да се преборим с нея, така че да не се стигне до респираторни усложнения.

 

Сухата кашлица изисква лечение, тъй като при нея е затруднено естественото отхвърляне на натрупаните секрети. По този начин те остават в бронхите и могат да причинят бронхит или дори пневмония.

 

Въпреки че съществуват няколко фармакологични възможности за лечение на суха кашлица, естествените алтернативи винаги са по-добро и по-безопасно решение. С тях шансовете за алергични реакции са значително по-ниски. Те са по-евтини и имат допълнителни ползи за здравето.

 

Риганът, слезът и мащерката са доказано ефективни в борбата със сухата кашлица и стимулират естественото отделяне на натрупаните секрети. Предстои да ви разкажем за ползите на трите лечебни растения как да приготвите от тях запарки против кашлица.

 

Риган

 

Риганът е изключително приятна на вкус и аромат билка. Той има отхрачващо, противовъзпалително и антисептично свойство. Действа директно на дихателните пътища, затова е приложим при настинки, грип и произтичащи от тях усложнения.

 

Риганът също подобрява чревния транзит и спомага за намаляване на менструалната болка. Едно от най-полезните качества на билката е, че се понася изключително добре от всеки организъм.

 

Лечебна отвара против суха кашлица с риган

 

Съставки: 1 чаена лъжичка сушен риган или 3 супени лъжици прясна билка (5 или 15 г); 1 чаша вода (250 ml)

 

Начин на приготвяне: Загрейте водата в метален съд. Поставете в чаша сухите или пресни листа от риган. Когато водата достигне температура на кипене, излейте я в чашата и покрийте за няколко минути. Приемайте запарката 3 пъти дневно.

 

Слез

 

Слезът се отличава с отхрачващи, диуретични и противовъзпалителни свойства. Билката облекчава възпаленото гърло. Има доказани предимства в лечението на заболявания на дихателните пътища, храносмилателната система и кожата.

 

Запарката от това растение има изключително благоприятен ефект при тежка, упорита кашлица.

 

Забележка: Важно е да се отбележи, че слезът увеличава нивата на кръвната захар, поради което не се препоръчва при диабетици. Също така е противопоказан за бременни и кърмещи жени.

 

Лечебна отвара при суха кашлица със слез

 

Съставки: 1 супена лъжица сушен слез (15 г), 1 чаша вода (250 ml), мед (на вкус)

 

Начин на приготвяне: В метален съд кипнете водата. Отдръпнете я от котлона и добавете сушената билка. Похлупете за около 5-10 минути. Прецедете запарката, подправете я с мед на вкус.

 

Мащерка

 

Мащерката е подправка и лечебно растение. Помага за подобряване на храносмилането и облекчава симптомите на грип. Тя има антибактериални, антивирусни, муколитични и отхрачващи свойства. Сред ценните вещества, които се откриват в мащерката, са тимол, олеинова киселина и аминокиселини.

 

При настинка, вирусна инфекция или упорита кашлица може да си направите чай от мащерка или да използвате етерични масла, направени от билката. Най-безопасният и ефективен вариант е запарката, която може да приготвите лесно у дома. Когато я приемете, ще почувствате облекчение много бързо. Кашлицата ще изчезне след няколко дни.

 

Лечебна запарка при суха кашлица с мащерка

 

Съставки: сухи листа мащерка (1 ч.л), 1 чаша вода (250 ml)

 

Начин на приготвяне: Както при предишните запарки, налейте водата в метален съд и я загрейте. Когато кипне, добавете мащерката, отдръпнете съда от котлона и похлупете за няколко минути. Приемайте лечебната инфузия 3-4 пъти дневно.

 

Може да смесите и всички изброени билки в една запарка. Трябва само да добавите една лъжица от всяко растение във вряща вода (около 500 мл). Отново похлупвате за няколко минути. Може да подправите напитката си с мед. Ще се изненадате колко приятен е вкуса й. Насладете му се, без да мислите за кашлицата. Тя ще отшуми неусетно.

 

Естествените алтернативи за подобряване на здравето винаги ще са по-добри от химическите.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах