Разширени вени?

Разширени вени?

di

Ако усещате краката са тежки, подути и забелязвате спукани капилярчета и  повърхностни разширени вени, причината е лоша циркулация на кръвта.

 

Вените са кръвоносни съдове, оборудвани с малки клапи, които помагат на кръвта да се върне обратно към сърцето. Когато обаче те не работят добре, кръвта застоява или се връща обратно към долната част на тялото. С течение на времето вените се разширяват, стените им се отпускат, появяват се спукани капиляри и разширени вени.
Имайте предвид, че с няколко лесни практики можете да подобрите венозната циркулация.

Движение
Изберете леки и щадящи спортове  - джогинг, тичане, плуване. По време на физическа активност мускулите се съкращават и упражняват натиск върху стените на кръвоносните съдове. По този начин се подобрява микроциркулацията и кръвообращението. Все пак, имайте предвид, че спортове, които изискват големи усилия, като например тенис, футбол или фитнес, не се препоръчват.

Раздвижвайте се
Ако работата ви е свързана с продължителни часове, прекарани в седнало или изправено състояние, намерете начин да се раздвижвате. На всеки час си осигурете 5-7 минути разходка, с която да активирате кръвообращението си. Ако работите зад бюро, повдигнете краката на около 10 сантиметра височина. Ако нямате възможност да ставате редовно за да се раздвижите, правете следното упражнение: от седнало състояние доближете краката успоредно един към друг и направете серия от 15-20 повдигания на петите, като пръстите остават на земята. Повторете пет пъти.

Избягвайте топлина
Избягвайте твърде горещата баня, сауна, джакузи, слънчеви бани, отоплителни уреди, насочени към краката. Топлината разширява кръвоносните съдове и влошава симптоматиката при оточни и уморени крака с разширени вени.

stt

Добре подбирайте дрехите
Мястото на панталоните с тесни крачоли, стегнати клинове или дънки, които стягат бедрата е ... в килера. Всички тесни дрехи ограничават кръвообращението. Изберете по-широки, такива, с които ще се чувствате комфортно. Що се отнася до обувките, прекалено равните подметки и високи токове не са добра идея. Идеалната височина е два сантиметра. По този начин стъпалото е стабилизирано, а мускулите на крака работят добре и упражняват натиск върху кръвоносните съдове. Избягвайте чорапи, които компресират твърде силно прасеца.
 
Храненето може да помогне
При всеки здравословен проблем балансираната диета е първото нещо, което може да помогне. Този случай не е изключение. Антиоксидантите, например, имат изключително добър защитен ефект върху кръвоносните съдове. Можете да си ги набавите чрез чушки, ягоди, домати, цитрусови плодове, зехтин ...  Не забравяйте и да се хидратирате добре. Водата е отличен дренатор, който помага за премахване на токсините. Забравете за алкохола и кафето, кажете не на цигарите.


Освен конвенционалната медикаментозна терапия, която се прилага при венозни заболявания, има и алтернативни методи за профилактика и лечение. 


Един от тях е мезотерапията. Тя е нов и ефективен метод за лечение на проблеми с лимфен произход. Посредством тънка игла се прецезира малко количество лекарствено вещество, което се инжектира под кожата. Използват се съдосвиващи и тонизиращи стените на кръвоносните съдове медикаменти.  Около три сесии обикновено са достатъчни, за да настъпи облекчение на симптомите.


Ръчният лимфен дренаж е друг популярен и много ефективен метод. Процедурата се извършва от обучен физиотерапевт. Чрез специални техники на масаж се стимулира лимфния ток. Когато става въпрос за състояния, като венозна недостатъчност, този метод постига изключителни резултати, ако се съчетае с конвенционална медикаментозна терапия или други методи на физикалната медицина.


Все пак, ако дори след овладяване и добра профилактика на проблема, по краката ви има неприятни следи, съвременната медицина може да помогне. Естетичното  лечение на спукани капиляри и повърхностни разширени вени по краката се основава главно на дрениращи процедури, склеротерапия и специализирани съдови лазери, като лазерна фотокоагулация.

v


Консултация с лекар  флеболог ще ви помогне да установите в какъв стадии е проблема, който имате и какви мерки за отстраняването му може да се предприемат. Той ще отговори на всички ваши въпроси и ще ви даде наставления как с промени, касаещи навиците ви, да постигнете контрол над заболяването.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах