Работната среда е най-подходяща за ранно откриване на депресивни симптоми

Осем от всеки десет европейци, които страдат от депресия, са в трудоспособна възраст, според проучване с надслов "Как да преодолеем депресията на работното място". Сред тях, един от всеки десет човека страда от депресивен епизод всяка година, със средна продължителност от около 30 дни.

Същото проучване показва, че депресията - патология, на която тази година бе посветен Световния ден на здравето, е една от водещите причини за липса на продуктивност, отсъствия от работа, пътнотранспортни произшествия, използването на здравни услуги и ранно пенсиониране. В много страни в Европа психичните разстройства заемат водещо място сред причините за краткосрочна нетрудоспособност.



Ранното откриване и адекватно лечение на болестта може да бъде от ключово значение за възстановяването. Въпреки това, социалното признаване на депресията все още е сложен процес.

Според много медици, един от основните спорове, който трябва да се преодолее, е свързан с  водещата роля на лекарственото и психологическото лечение. Те не бива да се изключват, а да се прилагат успоредно.

Според психолози и психиатри, когато се назначават антидепресанти, след като депресията продължава повече от 18 месеца, 3-ма от 4 човека успяват да преодолеят болестта, но рискът от рецидив се изчислява на 80%. Когато депресията бъде диагностицирана и лекувана навреме с антидепресанти, подобрение би следвало да настъпи в рамките на два месеца, а вероятността от рецидив е много по-ниска, отколкото в първия случай.



В този смисъл, от съществено значение е разпознаването на симптомите на заболяването. Последните проучвания на медицински специалисти, посветени на областта, показват, че работната среда е една от най-подходящите за установяването на симптомите на депресивни състояния. Причината е, че в стресова обстановка и сред различни хора, депресивните епизоди много трудно могат да се скрият.

Симптоми биха могли да са пренебрегване на хигиената, усещане за малоценност или вина, нежелание за комуникация или агресивни прояви, последвани от мълчаливи, затворени епизоди.
Типични сигнали, подсказващи депресивни състояния, са също безсъние, промени в апетита, умора, липса на енергия, трудно концентриране, повтарящи се негативни мисли. Тогава, когато тези симптоми нарушават способността за извършване на ежедневните занимания, е необходима помощ. Важно е също да се отбележи, че депресията засяга не само настроението, но също така физическото и психическо здраве, адаптивността, начина по който реагираме на заобикалящата реалност.

 



Ето кои са проявите, с които може да установите, че човек във вашето работно обкръжение страда от депресия:

Прогресивно пренебрегване на хигиената и външния вид

Често похапване, промени в теглото
Демонстриране на неувереност и чувство за малоценност
Прояви на агресия, последвани от усещане за вина
Продължително вторачване в една дейност по време на работа, нерешителност
Прекомерна сънливост през деня, апатия и изолация
 

Тези симптоми се появяват постепенно и разпознаването им може да не е така просто.

Факт е, че все повече работодатели се грижат за подобряване на условията на труд, осигуряване на среда без стрес и насърчаване на добрите взаимоотношения на работното място.
Въпреки това, на европейско ниво, повече от 70% от жертвите на психични разстройства са страдали от тревожност и депресия. Общите разходи, свързани с болестта, са повече от 1% от БВП на еврозоната. В допълнение, депресията има индиректен разход от 92,000 милиона евро на година. Това означава, че правилният подход към заболяването засяга не само емоционалното и физическо благосъстояние на хората в активна възраст, но и бизнес производителността и устойчивостта на Националната здравна система.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах