Псориазисът често предшества псориатичния aртрит

Освен че при тях съществува по-голям риск от отключване на сърдечносъдови заболявания, хората с псориазис и псориатичен артрит живеят с психологическите аспекти на болестта, както и с всички отражения, които тя дава върху ежедневния им живот.

Приблизително 30% от хората с псориазис страдат от ставни проблеми. Счита се, че псориатичната артропатия – хроничен възпалителен процес, който засяга ставите, кожата и сухожилията, често е предшествана от псориазис.

Хората, които страдат от псориатичен артрит, в повечето случаи имат оплаквания в две направления – кожа и стави. И двете могат да повлияят негативно в множество сфери на ежедневния живот на засегнатите. Болестта се счита за изключително тежка, което се обяснява с броя на ставите, засегнати от заболяването, но и с размера на кожните лезии. Освен това, заболяването протича със сърбеж и лющене на кожата, дори и болка, която усложнява състоянието.

Поради тази причина е от изключителна важност хората, засегнати от псориазис, да бъдат информирани за риска  от развитие на артрит. Според специалистите ревматолози ранният терапевтичен подход категорично може да промени хода на  заболяването.

От друга страна, има достатъчно доказателства за причинно-следствената връзка между някои вредни навици, като например пушене, злоупотреба със забранени субстанции, както и затлъстяване и началото на псориатичен артрит. Наднорменото тегло е предиктор за ниска успеваемост на биологичните терапии при псориазис. Проточването на терапията повишава риска от развитие на псориатичен артрит, а той от своя страна е свързан с риск от сърдечносъдови и други усложнения.

Мерките за свеждане до минимум на възможните негативни ефекти от заболяването са категорично ясни: ранна диагностика и внимателно наблюдение на пациентите с псориазис, ефективно сътрудничество между дерматолози и ревматолози,  определяне на постижими цели на лечението и грижа.

Освен психологическите последици, свързани с неестетическата страна на възпалителните лезии, хората, диагностицирани със заболяването, изпитват сърбеж, болка, обездвижване, подуване. Диагнозата на заболяването се поставя от лекар ревматолог. След диагнозата е възможно да се опита повече от един вид лечение, като целта е да се установи контрол над болестта. В периодите на ремисия лечението се преустановява или се назначава все по-малка терапевтична лекарствена доза, до пълното прекратяване на терапията.

Не бива да се пренебрегва факта, че дори по време на ремисия, хората,които страдат от псориатичен артрит, отново живеят в страх и безпокойство. Качеството на живот на тези пациенти е нарушено, не само поради физическите фактори на болестта. Когато тя е в ремисия, остава психоемоционалния фактор, характерен за всички хронични заболявания.


Тук е мястото да отбележим, колко важна е подкрепата към засегнатите от хронични заболявания, не само от страна на роднини и близки, но и от страна на хората, които попадат в ежедневното им обкръжение. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах