Психологически ползи от плуването

Освен че насърчава физическото здраве и щади ставите повече от всеки друг спорт,  плуването има неоспорими психологически ползи.

 

Всеки спорт има свои специфични предимства. Плуването тренира цялото тяло - ръцете, гърба, краката. Този спорт има и някои психологически ползи, за които вероятно не сте се замисляли. Научете с нас.

 

Елиминира стреса

 

Едно от предимствата на плуването е, че то елиминира стреса. В забързаното ежедневие, в което всички сме принудени да оцелеем, е много важно да знаем как да се справим  със стреса и напрежението, за да не се отразят на нашето здраве.

 

Плуването постига релаксиращ ефект, благодарение на приятното усещане от допира с водата. В басейните водата не е твърде студена, което е идеално за тонизиране на цялото тяло. Може да отидете на плуване сутринта, за да започнете деня си по по-активен начин, или вечер, след работа, за да се отпуснете и да се насладите на спокоен сън.

 

Подобрява самочувствието

 

Второто психологическо предимство на плуването е, че насърчава самоувереността.

 

Когато започнете редовно да практикувате плуване, постепенно ще добиете увереност и ще започнете да се наслаждавате на ефектите. Този спорт тренира и оформя цялата мускулатура. След няколко месеца практика ще се радвате на по-стройно и красиво изваяно тяло.

 

Намалява срамежливостта

 

Когато започнете да плувате, ще го правите в компанията на други хора.  Във всички класове ще има начинаещи или по-опитни плувци, което е от полза за преодоляване на неувереността и дискомфорта, особено в началото. Това е много важно, ако сте стеснителни и срамежливи.

 

Може би ще си мислите, че ще бъде трудно да се сприятелите или да намерите общ език с нови хора, но в действителност ще е по-лесно, отколкото си мислите. Плуването и желанието за спорт са общата тема, която винаги може да използвате за разговор.

 

Помага ви по-лесно да вземате решения

 

Друга психологическа полза от плуването е, че улеснява вземането на решения. Това е така, защото този спорт неутрализира ефектите от стреса и позволява да балансирате емоциите си. По този начин е възможно да видите по-ясно ситуациите, в които трябва да изберете или да решите.

 

Освен това, както вече споменахме, плуването увеличава самоувереността, което е от съществено значение за вземането на ефективни решения.

 

Харесайте образа в огледалото

 

Как възприемате образа, който виждате в огледалото? Плуването стяга и хармонизира тялото. Ако имате проблемна област, която не харесвате, този спорт ще ви помогне да постигнете идеални пропорции. Овен това ще се радвате на по-добър физически тонус, ще бъдете винаги  във форма и тялото ви ще е по-силно и издръжливо. Това със сигурност ще подобри и  самочувствието ви.

 

Знаехте ли за всички тези ползи от плуването?... Какво още чакате и не се възползвате от всички уникални предимства, което има този спорт?...

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах