Пробиотици при децата – ползи и как да ги употребяваме

Всеки родител знае колко е важно здравословното хранене при децата. Техният режим на хранене е редно да включва консумация на пресни плодове и зеленчуци, разнообразни храни, супи и прием на много течности. За съжаление, все повече деца не се хранят здравословно, а дневното им меню изобилства от храни, които са далеч от полезните и подходящите за тях. Това влияе негативно, както на теглото и външния им вид, така и на здравословното им състояние.


Преработените продукти и бързите храни, т.нар. фаст фууд, са едни от факторите, които могат да наранят и раздразнят флората в детския стомах. Продукти, които съдържат много сол, захар, трансмазнини и понякога генномодифицирани съставки, могат да предизвикат стомашни смущения у децата. В някои меса пък може да се открият следи от антибиотици, с които са били третирани животните и така да раздразнят чувствителния детски стомах. Тези фактори влияят на детето и могат да имат неблагоприятен ефект вхърху него.


Като добавим вирусите, настинките, грипните състояния, които често присъстват в живота на детето, се налага да вземем мерки да подпомогнем неговия организъм да се справи с тези предизвикателства. Един силен помощник с доказани благоприятни ефекти върху здравето на деца и възрастни е пробиотикът.

Какво представляват пробиотиците?

В човешкия организъм живеят както добри, така и лоши бактерии. В чревната флора се намират и от двата вида. Пробиотиците са добрите бактерии, живи микроорганизми, които спомагат за балансирането на средата в целия организъм. Те ни помагат да сме здрави и устойчиви на болестотворни бактерии и микроорганизми, както на такива вътре в нас, така и спрямо външни.


Когато средата в организма е здравословна и богата на пробиотици, ние сме значително по-защитени от болести, инфекции и патогени.  Повечето пробиотици идват от една от двете групи бактерии Lactobacillus или  Bifidobacterium.

Подходящи ли са пробиотиците за деца и от каква възраст могат да се приемат?

Пробиотици могат да се взимат от деца на всякаква възраст, дори и пеленачета. Пробиотиците за деца се предлагат в по-лесна форма за прием – като капсула, като дъвчаща се таблетка или като разтворимо прахче.


За какво се използват пробиотиците при деца:


Респираторни заболявания – ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция), инфекциозна мононуклеоза, пневмония, бронхит, вирусен круп (лаеща кашлица).


Вирусни хепатити;


Алергични отговори, дерматози;


Захарен диабет при деца;


Профилактика на инфекциозни заболявания – през 3 – 4 месеца на сезонни курсове;
Дисбактериоза на червата – количеството и продължителността на прием зависи от степента на изразеност.


Бактериални инфекции, диария, запек.


Видове пробиотици за деца


Изследователи и учени от цял свят дълги години изучават пробиотиците и техния ефект върху здравословни проблеми като инфекции на червата, стомашна язва, алергии, екзема, инфекции на пикочо-половия тракт, настинка, грип, ушни инфекции, рак на пикочни мехур, загниване на зъбите и дори висок холестерол и високо кръвно налягане.
Доказано е, че пробиотиците са подходящи за профилактика и лечение на диария, предизвикана от антибиотици и инфекциозна диария, която може да се хване в детската градина или при пътуване. В доклад на Американската академия на педиатрите се констатира, че пробиотиците могат да спомогнат за подобряване на храносмилането, имунната защита и метаболизма.


Lactobacillus


Lactobacillus е щам полезна бактерия, която нормално обитава храносмилателния тракт, пикочната и половата системи. Освен за лечение на пикочната система и за гъбички, лекарите използват различни щамове  Lactobacillus и за третиране на инфекциозна диария, причинена от болестотворни бактерии или вирус ротавирус и за диария, причинена от антибиотици.


Bifidobacterium


Bifidobacterium е бактерия, която се развива при липса на кислород, при естествени условия обитава червата. Здравословни състояния, при които има възпаление на червата, като чревни инфекции, могат да разрушат баланса на микроорганизми. Този дисбаланс може да позволи на вредни бактерии да вземат надмощие в чревната флора. Болестотворната бактерия може да допринесе за възпалението като влоши състоянието и симптомите, например при диария. При прием на пробиотик, който съдържа Bifidobacterium се възвръща баланса на микроорганизмите.

Основни ползи от пробиотиците за деца:

  • Те са ефективно средство срещу диария и запек при децата;
  • Предоставят естествен и лесен начин за предотвратяване на нарушения в храносмилането и настинките при децата;
  • Изследвания показват, че Lactobacillus rhamnosus може да облекчи коремните болки при децата;
  • Пробиотиците помагат за бързото възстановяване на децата от грип и настинка;
  • Укрепват имунитета;
  • Потискат алергичните реакции към храни;
  • Предотвратяват гнилостните процеси в червата;
  • Намаляват токсичните нива в организма;
  • Подобряват усвояването на калций, магнезий и цинк.

Как се употребяват?

Популярна грешка е препоръката пробиотиците да се приемат на гладно. Тогава цялата сила на стомашната киселина е насочена срещу полезните микроорганизми. Много по-щадящо за тях е да се приемат с храна или след храна, когато стомашната киселина е насочена към съответния обяд или вечеря.


Относно дозировката, добре е при поддържащ прием да се придържате към препоръките на производителя или препоръката на лекаря, ако са изписани от него.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах