Пробиотик и антибиотик

 Антибиотиците са лекарства, които имат специфично въздействие върху човешкото тяло и болестотворните микроорганизми. Те имат и редица взаимодействия с останалите субстанции, които приемаме, в това число и храната. Но употребата на антибиотици, стресът и неправилното хранене  могат да причинят т. нар. дисбактериоза, състояние, при което се нарушава балансът в храносмилателната ни система в полза на болестотворните бактерии и гъбички. Най-честата причина за това състояние е лечението с антибиотици, които освен, че спират евентуалното разпространение на инфекция, унищожават и важни за здравето ни бактерии, които живеят в чревния тракт. За да не се стигне до това състояние ни помагат пробиотиците.

Пробиотиците са храни и продукти, съдържащи значителен брой жизнеспособни организми, които променят микрофлората на гостоприемника с цел да доведе до полезни ефекти за здравето. Традиционно познатите пробиотици, от които се правят и повечето пробиотични добавки, съдържат млечнокисели бактерии, като Lactobacilli, Bifidobacteria, E.coli и др. Съществуват и друг тип пробиотици, извлечени от почвата или от растенията, известни като SBOs (soil-based-organisms).

Как действа пробиотикът

При инфекция пробиотиците (добрите бактерии Ацидофилус и Бифидус) действат на принципа на конкуренцията. Попадайки в чревния тракт техните клетки възвръщат своята жизненост и при подходяща среда се размножават.

Те потискат ентеробактериите чрез отделените бактерицидни вещества - водороден прекис, млечна и оцетна киселини, различни ензими, които променят рН-то и кислородното съдържаниe в червата. Приемани в достатъчни количества пробиотиците улесняват възстановяването на чревната лигавица, което се дължи на техните биологичноактивни вещества.

Укрепналата по този начин чревната лигавица прави организма по устойчив на алергии, защото повечето от алергените постъпват в човешкия организъм през лигавицата на храносмилателния тракт. При здрава лигавица с нормална чревна флора пробиотиците неутрализират по-голямата част от алергените и ги изхвърлят от организма, без да проникнат през червата и да попаднат в кръвта, а оттам и до имуногенните органи и системи, отговорни за алергичната реакция.

В последните години пробиотикът се превърна в неизменна част от лечението с антиобиотик. Това е така, защото пробиотиците намаляват негативния ефект на антибиотиците върху стомашно-чревния тракт. Важно условие е обаче приемът на пробиотик да е няколко часа преди или след приема на антиобиотика, за да не се унищожи действието му.

 

Ако сте на лечение с антибиотик или ви предстои такова, задължително е да приемате и пробиотик.

За да е ефикасно лечението ви, запознайте се с храните, които не трябва да приемате, докато се лекувате с антибиотик.

Кисели храни и напитки

Избягвайте кисели храни и напитки като цитрусови плодове, шоколад, безалкохолни напитки и сосове на доматена основа, като кетчуп. Те засягат способността на тялото да абсорбира антибиотиците в необходимата степен.

Млечни продукти

Калцият в млечните продукти блокира усвояването на антибиотиците. Киселото мляко е единствения млечен продукт, който може да се яде по време на лечение с антибиотици.

В киселото мляко има пробиотици, които насърчават растежа на полезни бактерии в червата като по този начин помагат на тялото да се възстанови от „нападението“ на антибиотика.

Калций и добавки с желязо

Калцият и желязото пречат на абсорбцията на повечето антибиотици. Ако приемате добавки с желязо или калций ще се наложи да ги пиете в разстояние най-малко на 3 часа от приема на антибиотика.

Богати на фибри храни

Богатите на фибри храни са много здравословни, но те не са най-добрият вариант, когато взимате антибиотици.

Тези храни забавят скоростта, с която храната се абсорбира от стомаха, което е чудесно, когато искате да намалите теглото си, но не е толкова добре, когато искате да се излекувате от някаква инфекция.

Алкохол

Популярен мит е, че алкохолът предизвиква опасна реакция с антибиотика, която може да доведе до различни поражения.

Истината е, че алкохолът просто намалява силно действието на антибиотика. Като страничен ефект може да се получи гадене и виене на свят. Добре е да се избягва напълно, докато сте на лечение с антибиотик.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах