Природни средства за подсилване на паметта

Случва ли ви се да изпитвате затруднения да се концентрирате и да забравяте често важни неща? Ако да, научете кои са най-добрите природни средства за подобряване на паметта и концентрацията.

Не само възрастните хора страдат от нарушена концентрация и проблеми с паметта. Много млади хора също са засегнати от този проблем. Това може да се дължи на няколко  фактора, като например повишена активност и завишени изисквания в училище, работата или в личния живот, както и на добре познатия стрес.


Има и други причини за отслабване на паметта. Например хормонални промени, лекарства, като антихистамини и  анестетици. Безсънието също може да повлияе на паметта. Когато не осигуряваме на тялото си достатъчно почивка, е напълно възможно да забележим промени в концентрацията, забравяне, забавяне на рефлексите.

Друг фактор за нарушения в паметта е високото кръвно налягане. Хората, които страдат от хипертония, е по-вероятно да имат проблеми с паметта, в сравнение със здрави хора в напреднала възраст.

Предлагаме ви да научите кои са най-често използваните и признати природни средства за подсилване на паметта.

 

Гинко билоба за намаляване на проявите на хиперактивност и подобряване на концентрацията
Гинко билоба е едно от най-познатите и често прилагани средства при проблеми с нарушената концентрация и памет. Световната здравна организация одобрява използването на стандартизиран екстракт от листа  Гинко билоба за лечение на загуба на паметта и нарушена концентрация.
Екстрактът от Гинко е с изключително полезно действие при хора с дефицит на вниманието и хиперактивност. Проведени изследвания с такива хора от всякакви възрасти показват окуражаващи резултати. В резултат на терапията те показват по-малко признаци на хиперактивност, разсеяност и незрялост.


Зелен чай за подсилване на работната памет
Зеленият чай е ефективен при леки нарушения на паметта, в следствие от медикаментозно лечение, хормонални промени и напредване на възрастта. Този ефект се дължи на аминокиселината теанин, която присъства естествено в чая ( 100г чай обикновено съдържат от 1 до 2 г теанин).
Зеленият чай се прилага  ефективно за подобряване на когнитивната функция или намаляването на прогресията на когнитивни нарушения при възрастни хора.

Женшен за подобряване на концентрацията
Женшенът е растение, което има благотворен ефект върху когнитивните функции и умствената концентрация. Той има стимулиращо, адаптогенно и подсилващо действие.

Чаят от женшен се използва при деца в тийнейджърска възраст, с дефицит на вниманието и хиперактивност. При редовната му употреба те показват намаляване на своята хиперактивност, проблеми с концентрацията и незрялост.

Предлагаме ви още няколко съвета, за да се радвате на бистър ум и добра концентрация:

Никога не пропускайте закуската
Закуската е съществена част от дневното меню. Ако страдате от нарушена памет и концентрация, препоръчително е в първото хранене през деня да заложите на въглехидратите – те са известни като храна за мозъка.

Контролирайте енергийния прием
Нискокалоричната храна причинява по-малко сънливост, отколкото мазните храни.  Консумирането на твърде много въглехидрати на обяд предизвиква успокояващ ефект, свързан с производството на серотонин. На обяд избягвайте сладки десерти, картофи, бял ориз и царевица.

Включете в менюто си храни, богати на витамини от B-групата
Витамините от В-групата (особено В1, В6, В9 и В12) играят жизнено важна роля в запаметяването. Те участват в процеса на производство на ацетилхолин - невротрансмитер, чиито основни функции се свързват с паметта.
Приемайте достатъчно желязо

Недостигът на желязо уврежда интелектуалните способности. Това се дължи на факта, че желязото е съставна част от хемоглобина, който свързва и пренася кислородните молекули към мозъка. Добри източници на желязо са червеното месо, зеленолистните  зеленчуци, киноа и морските дарове.

Осигурете си живот без стрес и качествена почивка
Стресът, липсата на сън, неправилното хранене и липсата на физическа активност повлияват негативно концентрацията, когнитивните способности и здравето като цяло.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах