Природни средства при прекомерно изпотяване

Прекомерното изпотяване в областта на подмишниците, ръцете и краката се нарича хиперхидроза. Оплакванията се засилват през по-топлите сезони. Предразполагащи фактори са прекалената емоционалност, стресови ситуации, високи температури и влажност. Хиперхидрозата не е заболяване, но проблем представлява неестетическата страна на симптомите и това, че засягат предимно самочувствието.  

Потенето е естествен физиологичен процес - част от сложната терморегулационна система на тялото. Потта се секретира от потни жлези и представлява смес от вода, минерали, аминокиселини и карбамид. Изпотяването е по-обилно на местата, където са локализирани потните жлези: лице, мишници, дланите на ръцете и стъпалата на краката.

В повече от 80% от случаите на хиперхидроза засегнатите споделят, че е нарушен комфорта им: те изпитват неудобство, дори срам и това повлиява общуването и самочувствието им. Освен мокрите петна, прекомерното изпотяване е често съпроводено с неприятна миризма, дразнене, растеж на гъбички и т.н.


Кажете сбогом на този неприятен проблем със следните натурални билкови средства.

Зелен чай

Лечебната сила на зеления чай се използва при различни болести и състояния. При прекомерно изпотяване ползите му са свързани с антибактериалното действие, благодарение на което се стопира размножаването на различни бактерии. Освен това, зеленият чай действа като адстрингент – той свива порите и по този начин регулира секрецията на потните жлези.
Пийте 4-5 чаши зелен чай през деня. Когато приготвяте отварата, една част от нея може да заделите за външно приложение – използвайте под форма на компреси върху засегнатите зони.

Градински чай

Градинският чай има бактерицидно и противовъзпалително действие. Той охлажда тялото и естествено контролира процесите на потене.
Подходящ е за приготвяне на вани. За целта в около литър вода се запарват 2-3 с.л. от билката и се варят около 3-5 минути. Отварата се добавя към вана, в която предварително са разтворени соли с лавандулово, портокалово или ментово масло.

Мента, лайка и валериана

Билковата смес е изключително подходяща в случаите на прекомерно изпотяване при по-чувствителни и емоционални хора. Изброените билки се смесват и сваряват за около 5 минути в един литър вода. Те имат освежаващо действие. Приложени външно, те контролират бактериалния растеж и успокояват.
Освен за външно приложение – вани, компреси, душове, сместа е подходяща за приготвяне на чай.

 

Листа от орех

Ореховите листа имат антисептично и адстрингентно действие, благодарение на което балансират потната секреция. За да се възползвате от лечебното им действие, е необходимо да сварите около 2 с. л. листа в половин литър вода за пет минути, след което отварата се оставя да престои около 1-2 часа.
Прилага се външно, с помощта на памучен тампон или кърпа, в областта на краката, ръцете, мишниците.

Полски Хвощ

В зависимост от района, който обитава, хвощът съдържа различно количество силициева киселина. При хиперхидроза отвара от билката се прилага под форма на компреси, особено когато изпотяването е провокирано от нервно напрежение при по-емоционални и темпераментни хора.


Към отварата може да се добавят няколко капки етерично масло от портокал или чаено дърво и да се използва като дезодорант - спрей върху ходилата, дланите, подмишниците и цялото тяло.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах