Природни лечебни средства при дисфония

Промяната, която възниква в гласа, в резултат на натоварването му, ларингити или фарингити, е медицинско състояние, известно като дисфония, или дрезгав глас.


Хората, които използват в по-голяма степен гласа си или са принудени да говорят високо, по-често са изложени на риск от дисфония. Макар всеки в някакъв момент да е възможно да страда от това състояние, най-засегнатите професионални групи са певци, артисти и учители.

Причините за поява на дисфония може да бъдат много и различни. От една страна, наличие на полипи, ларингити и дори вследствие от стомашен рефлукс – т.нар. органични причини. По-често срещани са функционалните причини, като прекалено или неправилно използване на гласа, мускулно напрежение, високо ниво на стрес и тревожност. Съществуват изследвания, които показват степента, в която събитията от ежедневието повлияват гласа.

Терапевтичният подход при дисфония обикновено включва вокална почивка и фонологична рехабилитация. Подходящо средство за облекчение са билките и билковите пастили с противовъзпалително и успокояващо действие. В много редки случаи се налага хирургична намеса.
Трябва да се отбележи, че в случай на органична дисфония, е необходима специализирана диагноза и лечение, преди да се предприеме лечение.

Не на последно място, съществуват и природни лечебни средства при дрезгав и пресипнал глас. Кои са те, научете с нас.

Запарки

Лечението на дисфонията с билкови запарки е доказано ефективно, а освен това приятно. Препоръчваме ви да изберете и комбинирате билки в насипно състояние, за да сте сигурни, че са без добавки. Необходимо да приемате две чаши от избраната запарка дневно, в рамките на един месец. След това може да се направи почивка в продължение на две седмици, последвана от профилактичен терапевтичен курс.

Сред най-ефективните билки за лечение на дисфония са:
Джинджифил: Отличава се със своите противовъзпалителни свойства. Джинджифилът също помага за детоксикация на тялото, стимулиране на имунната система и обмяната на веществата. Запарката от корена е полезна не само за лечение при дисфония, но и при всяка дихателна болест.
Лайка: Освен че е изключително ефективно противовъзпалително и антисептично средство, лайката има успокояващо и подобряващо функциите на храносмилателната система действие.
Слез и борови връхчета: Слезът намалява дразненето, а боровите връхчета стимулират имунната система и изчистват дихателните пътища.

Гаргара

Гаргарата е ефективен терапевтичен метод при дисфония. За целта може да се използват различни билкови и натурални средства. Гаргарата трябва да се извършва внимателно, с умерено затоплени течности, в продължение на две минути, три пъти дневно.

Сред най-добрите средства за лечение на дисфония с гаргара са:
Сода бикарбонат, в комбинация със сол и мед : Смесете 1 супена лъжица от всяка съставка в чаша с топла вода. Направете гаргарата според указанията по-горе.
Лимон: Необходимо е да се приготви прясно изцеден сок от два лимона.
Салвия и живовляк: От двете билки се приготвя запарка и след охлаждане се прави гаргара.

Натурални сокове

Друга добра възможност за лечение на дисфония е редовната консумация на сокове. Препоръчва се да приемат 2 чаши дневно, по възможност в сутрешните часове. Не забравяйте, че соковете трябва да бъдат натурални и свежи, защото само по този начин е възможно да се извлече максималната полза от тях.

Най-подходящите сокове при дисфония са:
Ананас: Сокът от ананас помага за оздравяването на тъканите и лигавиците, както и има благоприятно въздействие върху гласовите връзки.
Морков: Морковът съдържа бета-каротин и е подходящо лечебно средство при всяка дихателна и друга болест. Сокът от морков действа като антиоксидант.
Зеле: Този зеленчук, известен с множеството си ползи за организма, може да бъде използван успешно и при дисфония. Сокът от зеле успокоява дразненето в гърлото, а в комбинация със сок от морков, помага да се намали тревожността, която може да влоши дисфонията.

Дихателни техники

Независимо от лечението, което сте избрали, дихателните техники са подходящ допълващ терапевтичен метод. Те се правят ежедневно за пет минути:
Вдишайте дълбоко и бавно, в продължение на десет секунди.
 Задръжте въздуха още 10 секунди.
 Издишайте бавно, в продължение на 20 секунди.

Повторете няколко пъти. В това време е необходимо да останете в покой и без да говорите. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах