Причини, на които може да се дължи сутрешното главоболие

Случва ли ви се често сутрин след ставане от сън да имате главоболие? Причините може да са различни. Добрата новина е, че когато се обърне внимание навреме, главоболието може да се контролира.

 

Сутрешното главоболие със сигурност не е приятно. Има различни причини, които могат да стоят зад него. Ако имате подобен проблем, преди всичко ви съветваме да не го приемате за нещо нормално: болката, независимо от какво естество е, е нещо негативно; тя е знак, че в тялото се случва нещо нередно и не е нормално да се опитваме да свикнем с нея и да я приемем.

 

Сутрешното главоболие отнема голяма част от енергията и положителния заряд, с който е нормално да започне деня. Болката може да ви накара да подходите с нежелание към ежедневните си занимания, да ви направи по-неспокойни, напрегнати, дори потиснати. Главоболието не би могло да бъде пренебрегнато, защото неминуемо повлиява благосъстоянието и чувството за щастие.

 

Ще обобщим четири от най-често срещаните състояния, които причиняват повтарящо се сутрешно главоболие. За всички тях има решение. Но е важно проблема да бъде идентифициран, за да се предприемат адекватни и навременни мерки за лечение.

 

Бруксизъм

Бруксизмът е проблем, който засяга много повече хора, отколкото обикновено сме склонни да си представим. Свързва се със скърцане със зъби или дъвчене по време на сън. Когато се установи такова състояние и зад него не се крият по-сериозни проблеми, се налага носене на шини, за да се запазят зъбите и да не се стигне до износването им.

Напрежението, което се наблюдава при стягане на челюстта, е причината за поява на болка в областта на главата сутрин. Бруксизмът често се разглежда като резултат от стрес, тревога, безпокойство или депресия.

При това положение, освен с лекар по дентална медицина, е добре да се потърси консултация с психолог или да се открие работеща техника за справяне със стреса. Това може да е медитация, спорт, хоби и др.

 

Мигрена

Втората причина, поради която е възможно да се наблюдава често сутрешно главоболие, е мигрената. Съществуват данни, че хората, които страдат от мигрена, живеят години наред с дискомфорта, който причинява. Обикновено те вземат обезболяващи средства, като парацетамол или ибупрофен, но болката никога не изчезва.

Типично за мигренозната болка е, че тя е силна, остра, пулсираща, продължителна във времето, без възможност да бъде контролирана. Болката е локализирана от едната страна на главата и засегнатите имат усещането, че се разпространява към слепоочията. Понякога, дори с прием на лекарства, овладяването й е трудно.

 

Безсъние

Безсънието се свързва с невъзможност за спокоен сън, което се повтаря нощ след нощ за много дълъг период от време. Характерно е нощното събуждане, накъсания сън, безпокойство и мисли, които допълнително затрудняват почивката. Хората, които страдат от безсъние, започват деня си изтощени, без желание за нищо, често се чувстват тъжни.

Умът и тялото ни се нуждаят от подходяща почивка, за да възстановят енергията си. Ако това не се случи, натрупаната умора и липсата на почивка предизвикват главоболие, което се чувства  веднага след събуждане. Поради тази причина безсънието не бива да се третира като нещо нормално. То заслужава внимание и адекватна терапия.

 

Високо кръвно налягане

Последната причина, поради която е възможно да се събуждате с главоболие, е високото кръвно налягане. Вероятно знаете, че то е опасно и налага строг контрол, както и терапия.

Повишаването на кръвното налягане може да доведе до внезапно събуждане с интензивна болка в главата. Освен това, високото кръвно може да стане причина за замъглено зрение или нарушена зрителна острота. Не на последно място, то се разглежда като рисков фактор за редица заболявания на ендокринната, сърдечносъдовата и нервната система. Добрата новина е, че с подходящите медикаменти и здравословни практики, хипертонията може да се контролира и по този начин да се запази качеството на живот.

Ако понякога се събуждате с главоболие, това ви пречи да сте активни и пълноценни през деня, повтаря се често и обезболяващите не помагат, не се насилвайте да приемете болката. Зад нея стои конкретна причина, която изисква внимание. Чрез болката тялото ви подсказва, че нещо нередно се случва с него. Може би знаете какво – прекалено много работите, стресирани сте, не си почивате достатъчно, имате здравословни проблеми…

В случай, че все още не разбирате причината, поради която страдате от главоболие, не отлагайте консултацията с лекар. Той ще ви назначи изследвания и заедно ще намерите начин да се справите с проблема и да живеете по-спокойно, без болка.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах