При грип и настинка – първа помощ с морска вода

Освен че са свързани с незабравими летни приключения, морето и океанът са извор на здраве и живот.

 

Морската и океанската вода съдържат сол, ценни минерали и микроелементи, които подпомагат естествената защита и процесите на филтрация. По време на сезона на честите настинки и вируси, под формата на спрей, солевите разтвори, получени от океанска и морска вода, се прилагат като ежедневна овлажняваща, почистваща и успокояваща раздразнената лигавица на носа грижа.

Всяко денонощие лигавицата на носа филтрира, овлажнява и затопля около 18 000 – 20 000 литра въздух, който в последствие достига до белите дробове. При простуда, грип, ринит и синузит носната лигавица се възпалява, отича и произвежда голямо количество секрет. Носът се запушва. Дишането, обонянието, сънят и качеството на живот се влошават. В тези случаи на помощ идва спреят с морска вода – най-подходящото и безвредно решение при запушен нос по време на настинка и грип.

 

По-голямата част от капките и спрейовете за нос съдържат ксилометазолин, който при системно приложение предизвиква изсушаване и атрофия на носната лигавица, главоболие, промени в кръвното налягане. 

Действието на солевите разтвори, базирани на океанска или морска вода, е локално и се дължи на естествения физичен процес осмоза и на факта, че концентрацията на сол в клетките на носната лигавица е 0,9%. В резултат на осмозата течността с по-ниска концентрация на сол преминава към средата с по-висока концентрация. В резултат на това излишната течност от клетките на носната лигавица се извеждат от тялото, намалява се отока и запушването на носа, синусите се облекчават, подобрява се дишането. 

 

Предимствата на солевите разтвори са свързани и с това, че не предизвикват странични ефекти и не носят риск от предозиране. Те могат да се прилагат и при деца и бременни. Някои от тези разтвори са обогатени с допълнителни съставки, като евкалипт, ехинацея, алое вера, които успокояват запушения, течащ нос при грип и настинка.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах