Пренебрегват ли мъжете здравето на простатата?

Само половината от мъжете над 50 годишна възраст посещават веднъж годишно лекаря си за профилактичен преглед, според Международната асоциация по гериатрия и геронтология.


От гледна точка на здравето, превенцията е най-добрият вариант. Особено, ако симптомите са тихи, незабележими и прогресиращи във времето, както при рак на простатата. Въпреки това, само половината от мъжете над 50- годишна възраст посещават лекарския кабинет за профилактичен ежегоден преглед, според Международната асоциация по гериатрия и геронтология. Въпреки че науката напредва и медицината разполага с техники за навременна диагностика на рак на простатата, честотата на заболяването не спира да расте. Това според специалистите в областта се дължи на липсата на превенция и ангажираност от страна на пациентите.

На какво се дължи факта, че не всички мъже възприемат сериозно опасността и не се подлагат на препоръчителните редовни профилактични прегледи?...

На първо място, страхът е основната причина, поради която мъжете се въздържат да посетят лекар уролог, който може да даде категорична оценка за състоянието на простатата им. Така смятат специалистите уролози и андролози. На второ място, според тях, много хора изпитват неудобство от самия преглед. В тази връзка е важно да се отбележи, че в момента има техники, които позволяват да се провери състоянието на простатата без страховитото ректално изследване.

Един от най-модерните методи за лечение и скрининг за рак на простатата е основан на ядрено-магнитната технология. Методът използва ядрено-магнитен резонанс, за да се провери състоянието на простатата и възможните проблеми. Процедурата е неинвазивна и позволява да се получат висококачествени изображения на всяка част на тялото, за да бъдат анализирани. Тя дава ясна картина за здравето на простатата и евентуални изменения. Чрез него е абсолютно възможно да се избегне страха и неудобството от остарелите методи за диагностика.

Съвременната урология работи с миниинвазивна хирургична техника, която позволява отстраняване на туморните образувания с минимален риск от последствия върху еректилната или пикочната функция, а също оставя минимално психологическо въздействие върху пациента.


Според специалистите, аудио-визуалните източници на информация по темата с рак на простатата, особено филми и сериали, създават пейоративния образ на този вид изследвания. Поради тази причина много мъже отлагат консултацията с уролог, от страх да не се окаже, че имат тумор. Думата все още всява страх у повечето хора, но при рак на простатата шансовете за успех са много високи, ако болестта бъде открита и лекувана навреме. Ето защо е важно мъжете да надвият страховете и предубежденията си и да приемат, че ангажираността и сериозното отношение към здравето могат да се окажат животоспасяващи. Препоръките са всеки мъж над 50 години да минава на профилактичен преглед за здравето на простатата веднъж годишно.

Ракът на простатата е най-диагностициран вид рак при мъжете в България, с над 2 000 нови случая всяка година, в съответствие с Българското онкологично дружество. Ранните прегледи за диагностика, както и навременното лечение позволяват по-добра прогноза. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах