Прекомерното изпотяване

Хиперхидрозата е медицинско състояние, при което се наблюдава прекомерно изпотяване. Хората с хиперхидроза може да се потят дори когато температурата е ниска и когато са в покой.

Изпотяването представлява естествен физиологичен процес, който е част от терморегулационните механизми на тялото. Хората се потят повече при високи температури, когато спортуват или в  отговор на различни ситуации. Всичко това е свързано със защитни механизми, които имат за цел да предпазят тялото и да го подготвят за конкретните условия.



Въпреки това, при хората с хиперхидроза се наблюдава прекомерно изпотяване без подобни причини. При тях потните жлези са свръх активни. Проблемът е неприятен и касае комфорта и самочувствието на засегнатите, може да доведе до изолация и проблеми с общуването.

Когато прекомерното изпотяване е локализирано в областта на ръцете, краката и подмишниците, то се нарича първична хиперхидроза. Засяга 2-3% от населението, но по-малко от 40% от пациентите с това заболяване търсят медицинска помощ. В повечето случаи на първична хиперхидроза, засегнатите вярват, че лечение не съществува и става дума за нещо нормално и естествено.

Ако прекомерното изпотяване е в резултат на друго заболяване, то се нарича вторична хиперхидроза. Наблюдава се по цялото тяло или определени области. Условията, които причиняват вторична хиперхидроза включват:



    акромегалия
    страхови неврози
    рак
    някои лекарства
    нарушения на кръвната захар
    сърдечно заболяване
    хипертиреоидизъм
    белодробна болест
    менопауза


      
Лечението при прекомерно изпотяване включва продукти, съдържащи 10 до 15% алуминиев хлорид хексахидрат. При по-тежки случаи се предписва лекарствено лечение със средства, които потискат потните жлези.

Съвременен методи за лечение на хиперхидроза е йонофорезата. Процедурата предизвиква временно блокиране на потните жлези посредством пропускане на електричество. Те е особено ефективно при изпотяване на ръцете и краката. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах