Предсказуем ли е ръстът на децата ни

Колкото по-високи са родителите, толкова по-вероятно е детето също да е високо. По същия начин, ако родителите са ниски, вероятно детето би било такова. Въпреки че генетиката играе ключова роля в определянето на височината на деца, има и други фактори, които могат да окажат влияние, като например недохранване и заболявания.

Един от въпросите, който най-често си задават родителите, е какъв ще е ръста на децата им.
Факт е обаче, че това не може да се предскаже със сигурност. Все пак има няколко аспекта, които могат да послужат като ориентир, определящ приблизителния ръст на детето във времето.



Двойна височина – този метод е доста често използван, но не е напълно достоверен. Ръстът на детето при раждане се удвоява при навършване на 2 години.
По отношение на момичетата трябва да се има предвид, че се те се развиват много по-бързо, което означава, че ръстът им на 18 месеца може да се използва за оценка на височината, която ще достигнат като възрастни.

Средно аритметично – тук решаваща роля в прогнозирането има височината на майката и бащата. Те се сумират и разделят на две. Резултатът дава представа каква би била приблизителната височина на детето в зряла възраст.

Графично тегло и височина – за провеждането на този метод е необходимо периодично измерване на височината, теглото и обиколката на главата на детето. Данните се вписват в таблица. С нея педиатърът може да прогнозира бъдещия ръст. Тези таблици също помагат за определянето на началото на пубертета, както и някои физически белези в по-късен етап.

Въпреки че решаваща роля имат гените, много фактори могат да забавят растежа при най-малките и то във всеки етап от развитието им. Поради тази причина е от изключителна важност да се спазват стриктно препоръките на педиатрите за правилно и разнообразно хранене, да се провежда задължителен мониторинг на здравословното състояние на детето и да се следи развитието му.


Други фактори, които влияят върху растежа на децата

Хормоналният дисбаланс е чест фактор за нарушения в развитието на децата. Ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза причиняват забавен растеж. Изпълнявайте редовно препоръките на вашия педиатър за подробни профилактични изследвания, включително хормони на детето, всяка година.

Приемът на някои видове медикаменти също може да повлияе растежа. Риск носят лекарствата, съдържащи кортикостероиди, за които има доказателства, че забавят растежа при най-малките. Бъдете предпазливи и не допускайте самолечение. Изберете педиатър на когото вярвате и заедно обсъждайте терапията на детето си при възникнал здравословен проблем.

Деца с хронични заболявания, като артрит или тежка нелекувана цьолиакия, често изостават в растежа си, в сравнение с връстниците си.

Различни хранителни алергии също могат да са причина за изоставане в растежа. Важно условие след установяването на хранителна непоносимост или алергия е редовното проследяване от лекар-специалист и назначаване на хранителна програма, която да компенсира отсъствието на един или друг хранителен продукт.

Липсата на двигателна активност и заседналият начин на живот имат изключително негативни последици при децата. В днешно време все повече са средствата за развлечение, които задържат подрастващите у дома, седнали, далеч от игрите и комуникацията в естествена среда. Всичко това е ощетяващо и повлиява негативно развитието им.

Въздържателните диети и отказът от определени групи храни може да се окаже причина за изоставане в растежа от най-ранна възраст. По време на израстване енергийните нужди на организма са завишени. За да са здрави, децата имат нужда от всички групи хранителни вещества – мазнини, въглехидрати, протеини.

Ако отглеждате дете на вегетарианска диета, не пропускайте да обсъдите това с вашия педиатър. Многобройни съвременни изследвания показват, че децата вегетарианци имат равен шанс за растеж и развитие, както всички останали. Това е така, при условие, че диетата е контролирана от специалист и животинските протеини са адекватно заместени с такива от растителни източници.

Психическият тормоз и високите нива на стрес са изключително пагубни при децата в крехка възраст и оказват негативни последици както на физическото, така и на психоемоционалното им развитие. Осигуряването на добър социален климат и здравословна среда са сред главните препоръки за отглеждането и възпитаването на здрави и уверени деца.

Ако смятате, че детето ви изостава с растежа си, не се колебайте да се консултирате с лекар. Само така ще получите конкретен отговор и насоки, с които може да бъде подобрена прогнозата за развитието на вашето дете.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах