Предимства на зеления чай за оралното здраве

Зеленият чай е напитка с множество ползи. Предстои да ви разкрием какви са предимствата й по отношение на денталното здраве.

Зеленият чай е известен с безкрайните ползи, които носи за здравето. Благодарение на свойствата си, той има благотворно влияние при диабет, прекомерно изпотяване, проблеми със съня и дори психични или неврологични проблеми. По отношение на красотата, тъй като подобрява състоянието на кожата, действа като антиоксидант и е отлично средство за поддържане на здравословно тегло.
Листата на зеления чай, приготвени като запарка, релаксират тялото, ободряват ума, дават енергия и устойчивост. Това са само част от предимствата на зеления чай. Една от малко известните му ползи е свързана с оралното здраве.

Антибактериална защита на зъбите
Листата на зеления чай са изключително богати на антиоксиданти, включително катехини. Това са съединения, които имат силно противовъзпалително действие. Няколко чаши зелен чай на ден осигуряват защита на зъбите и венците срещу патогенни бактерии, които при нормални условия се натрупват лесно в основата на зъбите и допринасят за образуването на зъбен камък. Поради тази причина се смята, че редовната консумация на зелен чай може да предотврати заболяване, като гингивит.

Антикариесно действие
Интересен е фактът, че в страни, като Китай и Япония, където се консумира много зелен чай, много малка част от хората страдат от кариес. Това се дължи на катехините, които се борят с кариогенните бактерии. Многобройни изследвания потвърждават тяхната ефективност срещу зъбен кариес.

Борба с лошия дъх
Друго предимство на зеления чай е, че той предотвратява халитоза (лош дъх в устата). Това се дължи отново на неговите лечебни свойства и антибактериално действие. Консумацията на зелен чай благоприятства антиоксидантната защита на тялото и подсилва имунната система. По този начин чаят отключва собствените механизми на тялото за борба с патогенните бактерии, включително тези, които причиняват лош дъх.

Защита срещу бактериални и вирусни заболявания
Една от причините за лош дъх в устата са уголемените сливици. Различни патогенни бактерии могат да се натрупат в областта на сливиците и да причинят инфекции. Зеленият чай атакува бактериалните колонии, които се струпват там. Не е случайно, че хората, които редовно консумират зелен чай, по-рядко страдат от грип, болки в гърлото и вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Флуориден носител
Чрез своите корени зеленият чай абсорбира от земята и водата малки количества флуорид. Колкото по-дълго растението е в почвата, толкова повече флуорид ще съдържа в момента на приготвяне на запарката.


Зеленият чай съдържа пигмент, който може да оцвети зъбите ви, затова ви препоръчваме след  консумацията му да ги почиствате с четка и паста.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах