Предимства на естественото раждане

Предимства на естественото раждане

раж
В продължение на хиляди години раждането се възприема и случва като естествен процес, много преди да се реши, че поставянето на жените в болница, пълна с екипи и медицинска техника, е брилянтна идея.


Нормалното раждане има много предимства, както за майката, така и за бебето. Природата е отредила то да се случва по съвършен биологичен механизъм , без лекарства и ненужни медицински интервенции.


Ще разгледаме няколко аспекта, свързани с положителните страни на този тип раждане, в сравнение с оперативното.


Показатели на новороденото
Първото предимство, което ще изтъкнем в полза на нормалното раждане, е свързано с жизнените показатели на новороденото. Много научни публикации доказват, че бебетата, родени естествено, са много по-спокойни.
Освен това,  по този начин те не се раждат под влиянието на упойващи и обезболяващи вещества.
Бебетата на майки, на които са дадени такива,  често са летаргични след раждането. Освен това, при тях се наблюдават проблеми с дишането.


Значимостта на първия контакт - свързване завинаги
По време на родилния процес, нивата на адреналин в тялото на родилката се покачват, отделят се ендорфини. Благодарение на това, дори след дълги изтощителни часове в родилната зала, щом прегърне новороденото си, жената изпитва прилив на енергия, щастие, мир и спокойствие. В този момент всяка болка и безпокойство се заличава от съзнанието.
Свързването, което се случва между майката и новороденото в непосредствените минути след раждането, е прекрасен момент. Този пръв контакт е не само много емоционален и значещ, той е важен и поради това, че с него се отключват процеси в тялото и майката, свързани с кърменето.
При оперативния метод, този вълшебен миг е откраднат от майката. В първите часове след раждането тя не прегръща и кърми бебето си, а се възстановява от анестезията и хирургичната намеса.

хдх


Други възможни усложнения
При оперативното раждане съществува риск от дисплазия на тазобедрената става при новороденото. Естественото раждане изключва такава опасност, тъй като при придвижването на бебето по родовия канал, бедрата са прибрани и изравнени.


Възстановяване на жената
След естествено раждане, матката се връща към нормалния си размер много по-бързо.Шийката на матката и влагалището се възстановяват по-лесно, в сравнение с кожните и мускулни тъкани,  върху които оперативната намеса оставя белези.  
Освен това, всяка интервенция крие риск, а в случая той е двоен – за майката и бебето. Поради тази причина, ако няма сериозни медицински показания, раждането трябва да е естествено.


Право на избор
За щастие, през последните години се възвръща тенденцията на раждането да се гледа като на естествен процес,  с възможно най-малки интервенции, така, както е отредила природата. В съвременните болници се обособяват все повече стаи, предназначени за естественото раждане. Те са просторни, уютни, приличат много на стаи от дома, с минимално медицинско оборудване. Медицинският екип, които присъства, е в малък състав. На родилката не се отказва информация за случващото се, както и е напълно нормално тя да бъде информирана и да се иска съгласието и одобрението й, за една или друга лекарска постъпка, тогава, когато ситуацията позволява.  
нснс

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах