Пречистване на организма през зимата

Колко често пречиствате тялото си? Детоксикацията е хранителна програма, при която ограничаваме консумацията на определени храни и напитки, за да елиминираме вредните ефекти, които се предполага, че идват от техния прием.

Детокс режимът може да се състои от определени храни и напитки, да бъде в рамките на 24 или 48 часа или да е с продължителност от няколко денонощия. Кои са ползите на режимите за пречистване на тялото?

Елиминиране на свободните радикали

Всички сме чували за свободните радикали. Най-общо казано това са молекули с един липсващ електрон, които предизвикват разрушаване на здравите клетки в тялото. Повлияването от свободни радикали, известно още като „оксидативен стрес“, е свързано с повишен риск от заболявания като рак, възпалителни процеси, невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер и множество други медицински проблеми.

Голяма част от това увреждане се предизвиква от храните, които ядем, включително храни с високо съдържание на захар, неестествени мазнини. Такива храни са сладкишите, чипсове и подобни на тях лакомства, преработени храни, подсладени напитки, алкохол.

Тъй като повечето програми за детоксикация изискват такива храни да бъдат елиминирани от диетата, те предотвратяват натрупването на свободни радикали в тялото. Важно е след приключване на детокс периода, да продължаваме да избягваме тези храни и да добавим в менюто си такива, които са богати на антиоксиданти.

Енергийните нива се повишават

Една от първите ползи на детокс режима, който следвате и която ще установите е, че имате повече енергия. Според Natural News това е така, защото обикновено ежедневното ни хранене включва много нездравословни храни, които замърсяват тялото с токсини, които се натрупват с течение на времето, което води до обща липса на енергия.

Ясна мисъл

Колко често ви се е случвало освен умората, да усещате сякаш имате „мозъчна мъгла“? Не можете да се концентрирате, лесно забравяте. Това може да се дължи на натрупаните токсини в организма. Ето защо детоксикацията на тялото може да подпомогне когнитивните ви функции.

Редуциране на телесното тегло

Това е другото голямо предимство на режимите за пречистване. Много програми изискват приема предимно на сурови плодове, зеленчуци, ядки.

Комбинацията от по-нисък калориен прием и полезните съставки, съдържащи се в детоксикиращите напитки, като билкови чайове, може да спомогне за повишаване на метаболизма и да улесни загубата на мазнини.

Освен това се елиминират голяма част от излишните течности, които ни карат да изглеждаме подпухнали и уморени.

Идеи как да се пречистите през зимата

Правете си ден само на сурови плодове и зеленчуци

Суровоядството има много ползи за организма и ще усетите истински прилив на енергия, ако от време на време си правите прочистващ ден с консумация само на пресни плодове, зеленчуци и сурови ядки.

Спазвайте лунната диета

Лунната диета е кратък вариант на по-строг пост, в който в рамките на 24 часа по време на съответната лунна фаза се приемат само течности като вода, чай, фрешове.

По време на новолуние и пълнолуние могат да се консумират само течности. Това е и най-доброто време за стартиране на лунния план, защото в тази фаза ще отслабнете най-бързо и естествено. По време на пълнолуние е добре да се приемат основно вода и детоксикиращи чайове, за да увеличите максимално очистването. Добри примери за подобни билки са градински чай, глухарче или зелен чай.

Ако режимът ви се струва строг, усещате дефицит на енергия, може да хапнете пресен плод или зеленчук. Приемът на повече свежи плодове и зеленчуци и особено такива, които са естествени диуретици (като диня, пъпеш, чушки, тиквички, краставици) ще ви помогне да продължите с детоксикацията на организма и всяка следваща лунна фаза ще ви бъде много по-лесна за спазване.

Сауна

Ходенето на сауна 1 път в седмицата може да окаже благоприятно действие на тялото.  Когато се поти, тялото ви изхвърля голяма част от натрупаните токсини в организма. Сауната се препоръчва при детоксикиращи хранителни програми. Тя е добър начин да повишите имунитета на организма.

Чаша вода с лимон всяка сутрин

Тъй като лимоновата вода има свойството да стимулира перисталтиката на червата, тя допринася за извеждането на токсините от тялото. Ензимите в лимона имат свойството да детоксикират и черния дроб като подобряват работата му.

Също така лимоновата вода има антибактериални и антивирусни свойства. Редовното ѝ пиене помага в моменти на грипни епидемии или през зимните месеци, в които заболеваемостта от вирусни инфекции е повишена.

Яжте ябълки

Консумирайте богати на пектин органични ябълки. Пектинът се свързва с токсините в червата и спомага за изхвърлянето им от организма.

Дишайте дълбоко

Кислородът убива бактериите и вирусите и изпълва организма с енергия.

Хранете се с детокс продукти

Яжте дневно поне три от тези силни детоксикатори: броколи, чесън, спанак, зеле, боровинки и джинджифил.

Вода, вода, вода

Пийте достатъчно вода, за да може чрез урината да се изхвърлят токсините от тялото ви. Всеки процес в организма зависи от правилната хидратация.

Движете се повече

Отделяйте дневно поне по 30 минути за физическо натоварване. Изпотяването е много добър начин да прочистите тялото си от токсини и дори от тежки метали.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах