Морковената торта е много популярен домашен десерт с неустоим вкус и аромат. Тя е лесна и за приготвяне, и за декориране, тъй като си пасва много добре с различни глазури.
Морковената торта е един от най-неустоимите домашно изпечени десерти. Макар да се приготвя по всяко време на годината, тя е изключително подходяща за зимните празници. Лека и вкусна, с подходящата декорация, морковената торта може да се превърне в идеалния новогодишен или коледен десерт. Най-важното е, че не съдържа захар и изкуствени подобрители.
Основната характеристика на морковената торта е тестото с леко оранжев цвят. Макар че може да се сервира без декорация, без нея тортата не би изглеждала така впечатляващо. В много страни има традиция този десерт да се покрива с кремообразното сирене маскарпоне, тъй като то му продава по-мека текстура и повече разкош.
Готови ли сте да опитате?...
Състав на тестото
5 супени лъжици мед (50 г)
4 средни яйца (240 г)
½ чаена лъжичка сол (2,5 г)
1 чаена лъжичка канела (5 г)
2 чаши настъргани моркови (200 г)
1 чаена лъжичка бакпулвер (5 г)
2 и 1/2 чаши пшенично брашно (250 г)
1 чаена лъжичка сода за хляб (5 г)
50 мл. слънчогледово олио
По желание: обелени шам-фъстъци, стафиди, ядки, кардамом, счукан карамфил
Състав на крема за декорация:
5 супени лъжици мед (50 г)
сокът от един портокал
белени ядки (за украса)
1 ½ чаша сирене маскарпоне (около 340 г)
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 200 ° C. Измийте, обелете и настържете морковите. Счупете яйцата и ги разбийте с меда, с помощта на миксер. Добавете олиото. В купа поставете брашното, содата, половин чаена лъжичка сол и бакпулвера. В центъра направете дупка и изсипете яйцата с меда. Прибавете олиото, морковите и канелата. Объркайте всички съставки. Оставете тестото да почива приблизително 10 минути.
Намажете с масло и брашно съда за печене на тортата и поставете тестото там. Печете за около 50 минути. Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади на стайна температура.
През това време подгответе глазурата. Разбъркайте сиренето с меда, портокаловия сок и настърганата кора портокал. Ароматът на този крем е неустоим…
Когато тортата е охладена, намажете с крема. Посипете с ядки по избор и стафиди. Традиционната рецепта включва завършване на украсата с настъргани на дълги лентички моркови (предварително обработени на пара). Към тях може да се добави канела, ванилия, кафява захар, джинджифил, кардамом. Колкото повече ядки и подправки добавите, толкова по-интензивен ще бъде вкусът.
Насладете се…