Практики за справяне със стреса и есенната депресия

Стресът е част от ежедневието на всеки от нас. Някои хора лесно преминават през определени ситуации или по-негативни периоди, докато за други тревожността бързо се превръща в хронична. Има много фактори, които могат да доведат до нежелани физически промени и неразположения. Стресът и есенната депресия са едни от тях. Вижте няколко симптома на стрес, които не бива да подминавате.

Затруднено дишане

Когато се намирате в ситуация на тревожност и стрес, в тялото ви съвсем естествено се отделят хормони на стреса, кръвоносните съдове се свиват. Тогава започвате да се чувствате така, сякаш не можете да поемете достатъчно въздух. Екстремният задух се идентифицира като предшественик на паник атаки.

Разстроен стомах или коремни спазми

Промени във вегетативната нервна система, предизвикани от тревожност, могат да доведат до храносмилателни проблеми. Налице са болки в корема, газове, гадене. Също така тревожността може да предизвика промени в апетита.

Храносмилателната система има свой собствен ритъм, но когато е нарушен от внезапното покачване на хормоните кортизол и адреналин, резултатите са непредсказуеми. Това означава, че ако стресът ви е ежедневен, хроничен, толкова редовни ще бъдат и храносмилателните ви проблеми.

Мускулни болки

Безпокойството може да предизвика стягане и напрежение в мускулите на тялото. Някои хора, подложени на редовен стрес споделят, че усещат стягане в областта на челюстта. Стискането на зъби е често срещан страничен ефект от тревожността, като това неразположение се проявява нерядко и по време на сън.

Изпотяване

Силният стрес може да предизвика и внезапно изпотяване, особено на дланите. Хормоните се намират в дисбаланс, тялото покачва телесната си температура. Освен дланите, изпотяването е повишено в областта на подмишниците, челото.

Липса на енергия

След ситуации на стрес, сякаш някой е отнел от енергията ни. Без да сме извършили кой знае какви физически движения, ние се чувстваме изтощени, уморени. Тази липса на енергия често пречи да заспим, прави съня ни непълноценен. Усещане за тежест в очите и главата, липса на концентрация са симптоми на стреса, които не бива да подминаваме.

Сърцебиене

В отговор на страх и стрес, тялото започва да синтезира повече адреналин и норадреналин. Това поставя началото на редица физически реакции и повишаването на сърдечната честота е едно от първите неща, които човек подложен на стрес изпитва. Съпроводено е със задух и често страдащия има чувството, че ще получи инфаркт.

Умора, тъга, промяна в настроението, понижено либидо, загуба на апетит и апатия са само част от симптомите на депресия. В началото на есенния период е съвсем нормално да ги изпитвате, но е важно бързо да успеете да ги преодолеете.

Предлагаме ви да опитате няколко приятни практики, с които да изгоните стреса и депресивните моменти.

Силата на етеричните масла

Маслото от бергамот е чудесен антидепресант. Уханието му създава чувство на радост, свежест и енергия, чрез подобряване циркулацията на кръвта. Също така в ароматерапията е едно от най-често използваните масла срещу безпокойство и стрес.

Когато се комбинира с други масла, като това от лавандула, доказано може да намали честотата на пулса и да регулира кръвното налягане. В проучвания, в които участниците са се докоснали до аромата на маслото са определили себе си като по-спокойни.

Няколко капки от маслото може да нанесете върху краката си, китките, областта на стомаха. Също така може да го добавяте към ароматни лампи, релаксиращи вани.

Водете си записки

Проучванията показват, че воденето на записки намалява риска от изпадане в депресия наполовина. Важно за психичното здраве е да намалим тревожността, която неорганизираността създава. Благодарение на списъка с ангажиментите и задачите нивата на стрес намаляват.

Редовни тренировки

Тренировките са един от ключовите механизми, подпомагащи умственото здраве. Неслучайно специалистите казват „здрав ум в здраво тяло“. Настроението е пряко свързано с физическата активност. Ако искате да сте щастливи, движете се активно.

Общувайте

Прекарването на повече време в социални връзки подпомага доброто настроение, самооценка, самочувствие, следователно щастие. Социалните и личните взаимоотношения носят позитиви. Не се лишавайте от тях. При всеки удобен момент общувайте с хора, които ви карат да се чувствате добре.

Целувайте любимия човек

Според проучване редовните целувки намаляват нивото на стрес. Повишаването на хормона окситоцин ни помага и да почувстваме по-силна връзката с любимия човек. Затова следващият път, когато сте напрегнати, вместо да си сипете алкохолна напитка, целунете половинката си.

Творете

Намерете си хоби и го правете с удоволствие във вашето свободно време. Сега, когато времето вече е по-хладно и се стъмва по-рано, много хора се чувстват тъжни и депресирани. За да избягате от унинието, творете, рисувайте, шийте гоблен, правете нещо, което ще ви успокоява и разтоварва у дома.

Разхождайте се по-често в гората

Горските аромати могат да намалят стреса и гонят депресията. Ароматите имат мощен ефект върху здравето и емоциите ни. Те са тясно обвързани с емоционалния център в мозъка ни. Ето защо някои аромати могат да предизвикват чувство на носталгия или други емоции, свързани с нашето минало, докато има и такива, които ни карат да се чувстваме щастливи. Ароматите на бор, ела, кедър и кипарис доказано намаляват нивата на кортизола.

Според любопитно проучване хората, които живеят по-близо до природата, до паркове или в близост до дома имат повече дървета, страдат по-рядко от депресия. Ето защо много от тях често избират да си правят кратки разходки край зеленината.

Акупунктура

Тази източна практика за подобряване на физическото и емоционално здраве, доказано може да подобри вътрешния ни баланс и да ни помогне при депресия. Според проучване, проведено в Университета на Аризона, около 75% от жените със симптоми на депресия, които са лекувани с акупунктура са получили облекчаване на симптомите на депресия след осем седмици.

Резултатите от изследването показват, че терапията с акупунктура спомага за освобождаването на някои химикали в мозъка и по-специално норепинефрин, серотонин и допамин – три невротрансмитера, които променят настроението ни.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах