Позитивната работна среда благоприятства психичното здраве


Условията на работа, удовлетвореността и работният микроклимат са сред основните изисквания за добро здраве и благосъстояние на личността, както и са основополагащи за производителността и икономическото развитие на нашето общество.

Психичното здраве е състояние на емоционално равновесие, благодарение на което сме в състояние да развиваме своите умения, да отговаряме на нуждите на ежедневието, да работим продуктивно и по този начин да сме полезни – на себе си и на обществото, в което живеем. В този смисъл психичното здраве е основата на индивидуалното благополучие и ефективното функциониране на обществото.
 
Психичното здраве зависи от множество биологични, екологични и социално-икономически фактори. Сферата на труда се откроява като фактор от първи ред. Работата, която всеки човек изпълнява и работният микроклимат са от основно значение за личната реализация, както и определят чувствата и нагласите, които се развиват - към самия себе си, към близките и към обкръжаващата среда.
 
За съжаление в нашето общество работният свят е много по-сложен, отколкото можем да предвидим и далеч не отговаря на идеалните стандарти. Има тревожна степен на безработица, голям брой служители са недоволни от работата, която вършат и в много случаи изискванията в  работната среда са завишени. Това са само част от възможните аспекти, които предполагат безпокойство и стрес.
 
Смята се, че в Европа и САЩ един от всеки трима души в трудоспособна възраст страда от продължителен стрес. Това състояние намалява качеството на работа, става причина за отсъствия и може да отключи психични или други заболявания.
 
През 1974 г.за първи път се заговаря за състояние, наречено „синдром на професионалното прегаряне”. Определението на термина включва три измерения: емоционална умора, деперсонализация и ниско лично удовлетворение. Емоционалната умора включва усещане за физическо и психическо изтощение. Чувствата за деперсонализация засягат контекста на междуличностните отношения, субектът става жертва на твърде отдалечени или прекалено критични нагласи. Ниската самореализация е свързана с чувство на некомпетентност, липса на постижения и успеваемост на работното място.
 
Причините за синдрома се коренят както в условията на работа, така и в личността на субекта. Работните места, които включват висока отговорност, претоварване, неадекватно трудово възнаграждение или несигурност, увеличават риска от този синдром. По същия начин, хората с по-малко качества, затруднена адаптивност или без организационни умения са изложени на по-голям риск. Личната подкрепа на работното място и защитата на трудовите права са най-ефективните средства за превенция на синдрома.
 
Към днешна дата се счита, че само 15% от работещите, които страдат от стрес, напрегнатост и нервни разстройства, провокирани от работната среда и работния процес, вземат мерки. Повече от необходимо е да се предприемат стратегии и ефективни действия за насърчаване, опазване и превенция на здравето в работната среда. Това от своя страна би гарантирало повишаване на производителността и качеството на работа. Психичното здраве на работещото поколение определя благосъстоянието, производителността и икономическото развитие на нашето общество. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах