Повече от 50% от жените смятат стреса за най-голямата пречка за забременяване

Навици, като практикуване на спорт и ефективна почивка могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес.

 

Стресът е един от факторите, които двойките, мечтаещи да станат родители, намират за пречка по пътя към желаната промяна. Специалисти също са на мнение, че стресът е сред най-често срещаните причини за усложнено забременяване. На второ място се нареждат ендокринните нарушения.

 

Световната здравна организация (СЗО) дефинира сексуалното здраве като „състояние на физическо, емоционално, психическо и социално благополучие, тясно свързано със сексуалността". Навици, като практикуване на спорт или достатъчно часове почивка категорично се смятат за полезни за намаляване нивата на стреса, като също така допринасят за контрол на теглото и по-лесно забременяване.

 

Въпреки това се счита, че повече от 60% от жените спят по-малко от 8 часа в денонощието, а 70% практикуват спорт само от време на време или дори никога. Включването на спортни занимания в ежедневието на бъдещите майки е свързано с по-безпроблемни бременности, с по-леко износване на плода и по-леки раждания.

 

Друг фактор, който също пряко засяга плодовитостта, е храненето. Известно е, че до 12% от първичното безплодие е резултат от проблеми, свързани с нерационално хранене и наднормено тегло. В този смисъл е важно да се подчертае, че разнообразната диета е  от изключително значение при планиране на бременност, освен по време на деветте месеца. Това означава прием на качествени протеини, минимум три порции плодове и зеленчуци на ден, оптимално количество течности, по-малко захар, бяло брашно и кофеин дневно.

 

Познаването на добрите навици на живот допринася за подобряване на плодовитостта, както при мъжете, така и при жените. Поради това е важно да се ограничат и онези навици, които биха могли да отложат забременяването и да имат негативни последствия върху бебето – пушене, безконтролен прием на медикаменти, изтощение, заседнал начин на живот и др.

 

Ако планирате бременност, не пропускайте да запишете час за контролен преглед при своя лекар. Освен рутинните изследвания, той ще препоръча хранителни добавки на вас и вашия партньор, също спортна активност, подходяща за този етап и ще ви даде насоки, свързани с храненето и грижата за здравето.

 

В колкото по-добро състояние сте в момента на забременяването, толкова по-лека и безпроблемна ще е бременността ви. Здравословното състояние и на двамата партньора е определящо за доброто на очаквания мъник.

Вижте повече по темата в нашата статия "Какво да очакваме след прием на „хапчето след секс”

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах