Повече Омега 3 за добро здраве

Доброто здраве  зависи до голяма степен от рационалното хранене и прием на омега  мастни киселини.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са жизнено важни за доброто здраве и пълноценно  функциониране на всички органи и системи на човешкото тяло. Нуждаем се от тях точно толкова, колкото от водата, витамините и минералите. Организмът ни не може да ги произвежда естествено и единственият  начин да си ги набавим е чрез храната и с помощта на хранителни добавки.

За съжаление през последните години начинът ни на хранене все повече се отдалечава от естествените продукти, които са основен източник на омега мастни киселини и на други важни нутриенти.

И както в много други случаи, и тук решаващ е балансът. Омега мастните киселини са полезни,  но за да бъде приема им здравословен, количественото им съотношение трябва да е 10:1, в полза на омега -3.

Омега-6 мастните киселини имат безспорни ползи за здравето. Проучвания през последните години обаче доказват, че те провокират  чести възпаления, които могат да отключат болести, като диабет и затлъстяване. Изследване на университета Южна Каролина показва, че хората, които консумират омега-6 мастни киселини в неразумни количества, са изложени на по-голям риск от депресии. Омега- 6 киселините се съдържат в маслата, извлечени от семена, каквото е слънчогледовото. Най-лесно се стига до предозиране на омега-6 с прекомерна консумация на пържена храна.

Месата, морските дарове, ядките и листните зеленчуци са най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Омега-3, за разлика от омега-6 мастните киселини, действат противовъзпалително. Те помагат за регулиране на холестерола, подпомагат  оздравителния процес при астма, артрит, депресия и др.

Вижте кои са топ омага-3 и топ омега-6 храните.

Топ омега-3 храни:

Ленено семе, семена чиа, орехово олио, орехи, сьомга, херинга, треска, горчица, сух риган

Топ омега-6 храни:

Олио от гроздови семки, слънчогледово и други растителни олиа, майонеза, слънчогледови семки, маргарин.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах