Постваканционен синдром

Постваканционен синдром

 

Добра мотивация и правилна нагласа към работата и задълженията, ефективно балансирани с почивка през цялата година – това е всичко, с което можем лесно да преодолеем синдрома на пост-почивката.

стрес

През последните години все по-често срещаме термина ‘постваканционен синдром’. В действителност, състоянието е свързано с чувство за физическа слабост, демотивираност, затруднена концентрация. Обичайно се проявява през последните дни на ваканцията и първите работни дни, когато дори само мисълта за завръщане към строгия ежедневен график и задължения, провокира безпокойство.

Нормално е след завръщането си от ваканция да не сте в кондиция да надминете себе си. Възможно е да изпитвате апатия към работните задължения, слабост, тъга, празнота, липса на желание за работа, промени в апетита, безсъние.

Не се тревожете. Според много научни публикации, това се случва с повече от 70% от хората, които се връщат на работа след почивка. Не става дума за заболяване, а за временно неразположение, предизвикано от промяната в рутината. В по-голям процент от случаите всички неудобства преминават още през първата седмица след завръщането към обичайните задължения.

Макар да се случва твърде рядко, ако все пак забележите, че ви е трудно да преодолеете усещането за тревожност и раздразнителност, необходимо е да потърсите помощ.

По-често засегнатите от Пост-ваканционния синдром са млади хора, които се втурват към работните си ангажименти, без да предвидят дни за адаптация и пренастройка след почивката. Специалистите са на мнение, че по-често страдат жените и по-рядко мъжете.

Психолозите твърдят, че всичко от което имаме нужда, за да преодолеем проблема, е добрата мотивация и подходяща нагласа към работата и задълженията, ефективно балансирани с почивка през цялата година. Вижте повече:

 

Препоръчително е след почивка да предвидим най-малко два или три дни у дома преди първия работен ден, за да имаме време да се адаптираме постепенно към обичайния график, ежедневните дейности или новия сезон.

 

Друг съвет на психолозите е почивката да е разпределена равномерно през цялата година. По този начин след всяка ваканция ще очаквате следващата и завръщането към рутината няма да е толкова травмиращо.

 

По време на работа, през първите няколко дни, постарайте се да поставяте постижими, реалистични цели. Степенувайте ангажиментите си така, че постепенно да навлезете в работния режим.

Не на последно място, пълноценната храна също би могла да е от полза в приспособяването. Времето след почивка е подходящо за това да преосмислите храненето и здравословните си навици.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах