Популярността на вегетарианските и вегански диети - предизвикателство за педиатрите

Всеки ден броят на семействата на вегетарианска или веганска диета нараства, което принуждава педиатри и семейни лекари да се запознаят с този вид хранене. Оказва се, че вегетарианството има специфики, които лекарите е необходимо да познават, за да са от полза на пациентите си, особено на най-малките.

Американската академия по хранене и диетика, както и други медицински общества, считат тези диети за добре планирани и напълно адекватни и здравословни за деца от всички възрасти, но ако не се планират добре, те може да генерират негативни последици върху здравето и да повлияят растежа на най-малките.



Вегетарианството се заключава във въздържание от месо, риба, морски дарове или каквито и да било продукти, произведени от тези храни. Диетата може, или не, да включва храни с животински произход, като яйца, мляко и мед. Веганството изключва всички храни с животински произход.

Информираността по отношение на този тип хранене, особено при семейства с деца, е от съществено значение, за да се контролира нормалния им растеж и развитие. Към планирането на вегетарианско меню е необходимо да се подходи внимателно във всяка възраст и етап.
Така например по време на кърменето, жените вегетарианки е особено важно да бъдат информирани за нуждата от хранителни добавки, които да гарантират адекватни нива на витамин В12, йод и др.

Децата, родени в семейства на вегетарианци и вегани, които вземат решение да не предлагат месо, трябва да заместят месните продукти с леща, нахут, грах или тофу, за да се компенсира недостига на протеини.

Ето какви са някои от основните насоки към храненето на деца на такава диета:

Адекватно ниво на протеини

Протеините са жизнено необходими за растежа и развитието на децата. Тогава, когато не са набавяни с месо и месни продукти, е необходимо да се заменят с такива от растителни източници. Най-добрите заместители на животинските протеини са бобови култури, ядки и семена. Те трябва да присъстват в менюто ежедневно. В една добре планирана вегетарианска диета, заместването не би трябвало да представлява проблем.



Осигуряване на мазнини

Мазнините в менюто на децата също заемат съществена роля и не бива да се ограничават напълно. Най-добрите източници на мазнини при такъв тип хранене са ядки и семена, авокадо и зехтин.

 Калцият е жизнено важен за децата

В първите две години от растежа си бебета получават калций от кърмата или адаптираното мляко. След навършването на втората си година, в менюто е важно да се включат повече млечни продукти. Подходящи източници на калций са зеленолистните зеленчуци, тофу, кисело мляко и бобови растения. Децата, вегетарианци или не, които не се излагат достатъчно на слънчева светлина, се нуждаят и от добавка витамин D.



Мястото на витамин В12

Витамин В12 се среща само в храни от животински произход. Въпреки че някои млечни продукти и яйцата внасят малко количество от витамина в организма, е препоръчително всички вегетарианци да вземат витамин В12 като добавка.


Затлъстяването

Специалистите са на мнение, че дори и при децата на вегетарианска диета стои въпроса с наднорменото тегло и затлъстяване.  Ключови фактори за разрешаването на проблема, освен здравословното хранене, са физическата активност, подобрения в заетостта и ежедневните занимания на най-малките.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах