Поплачете, ако ви се плаче

Не сдържайте дълго сълзите си, ако ви се плаче. Плачът е способен да излекува душата и тялото.

 

Сълзите са най-доброто средство за пречистване на душата. Те са начин да се елиминират потиснатите емоции, тъга, болка, тревожност и чувство на неудовлетвореност.

 

Разбира се, една от най-важните функции на сълзите, е да предпазят очите от раздразнения и инфекции. Сълзите създават защитен филм, благодарение на който се елиминират алергени, прахови и други частици, които  могат да засегнат окото. Сълзите също намаляват стресовите хормони и съдържат антитела, които се борят с патогенните микроби.

 

Плачът не бива да се разглеждат единствено като жест на слабост и уязвимост. Сълзите са и израз на сърдечност, близост и неподправеност. В момент, когато емоциите ескалират, сълзите са най-здравословният начин за възвръщане на вътрешния баланс.

 

Сигурно е интересно да научите, че съществуват 3 вида сълзи:

 

Рефлексните сълзи са характерни за ситуации, в които се появяват определени агресори. Сълзите съдържат антитела, които позволяват на очите да се очистят от прахови частици, алергени и патогени.

 

Вторият вид сълзи са т.нар. естетсвени сълзи. Те се продуцират постоянно и ролята им е да поддържат очите смазани. Те съдържат химикал, наречен лизозим, който действа като антибактериален и предпазващ очите агент.

 

Сълзите, предизвикани от интензивни чувства, се наричат емоционални. Те са провокирани от тъга, гняв, но и щастие и радост. Този трети тип сълзи има специални ползи за здравето, тъй като неутрализира стресовите хормони и други токсини, които се натрупват в тялото.

 

 Питали ли сте се защо е полезно да си поплачете в труден момент. Предлагаме ви да научите с нас…

 

Плачът помага да се свържете с другите

 

Напълно нормално е понякога да се страхувате да разкриете чувствата си към приятел или любим човек. Плачът може да е най-добрият начин да го направите. Ако в дадена ситуация или разговор с близък усещате, че сълзите ви напират, позволете си да дадете волност на тази човешка реакция. Тя не е проява на слабост. По-скоро означава, че се чувствате достатъчно комфортно с човека, с когото сте, за да разкриете искрените си чувства.

 

Чрез него освобождавате напрежението

 

По време на силно напрежение тялото е в готовност да изпълни онова, което умът му нареди. След като подобен момент отмине, е напълно нормално да изпитате пълно изтощение. Това е  мъчително и много вредно за здравето. Ако в края на труден работен ден, преживяване или неприятен разговор имате нужда да си поплачете, направете го. Да, плачът няма да разреши проблемите ви, но ще ви помогне да се успокоите и да видите нещата от друг ъгъл.

 

Плачът неутрализира ефектите от вредните емоции

 

Емоциите не винаги са рационални. Задържането на много от тях (ярост, гняв, омраза) може да навреди на здравето по различни начини. Неутрализирането на вредните емоции е възможно само с овладяването и освобождаването им. На първо място е редно да разберете кой е източника на негативни емоции в ежедневието ви. Това ще ви даде възможност за контрол. Когато пък имате усещането, че ако поплачете, ще се почувствате облекчени, не сдържайте дълго сълзите си. Намерете подходящ момент за това – у дома, в компанията на приятел, на рамото на любим човек.

 

Подобрява настроението

 

Плачът е отличен начин за подобряване на настроението и постигане на по-оптимистична нагласа, особено в трудни  периоди. Той е най-доброто обезболяващо лекарство, тъй като неутрализира болезнените емоции. Често плачът помага да видим нещата от друг ъгъл. Това е така, защото по време на плач се неутрализират стресовите хормони и това дава възможност на разума да вземе превес в преценката и решенията.

 

Плачът може да е израз на тъга, безсилие, страх. Той също означава и щастие, радост, искреност. Независимо от какви чувства е провокиран, той помага за възстановяване на емоционалния баланс и по този начин за постигане на по-добро психическо и физическо здраве.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах