Ползи на слънцето за здравето ни

През последните години свикнахме да чуваме колко поражения могат да ни нанесат слънчевите лъчи, колко важно е да се пазим от тях и колко уязвими сме, когато сме изложени на слънце без надеждна защита. Всичко това е вярно, но да не забравяме, че слънцето е и източник на енергия, живот и здраве. Ползите от него са безспорни, разбира се, ако му се наслаждаваме разумно.

Предлагаме ви да погледнем на слънцето и ултравиолетовите лъчи с други очи – такива, които оценяват природните дадености и умеят да им се радват и извличат най-полезното от тях.



 Витамин Д и ултравиолетовите лъчи

Знаете ли, че слънчевите лъчи участват в синтеза на витамин D в човешкия организъм?

Този витамин е от съществено значение за поддържане здравето на костите и зъбите, тъй като насърчава чревната абсорбция на калций и фосфор. Витамин D не би могъл да бъде набавен чрез храната, за да се синтезира е необходима слънчева светлина. Само с 5 или 10 минути на открито, дори два или три пъти седмично, си осигуряваме необходимото количество витамин D, който се депозира в тялото.


Най-добрият приятел на кожата

Знаем ли как, слънцето може да се превърне в най-добрият приятел на кожата ни и най-ефективното средство – източник на красота.
Слънчевите лъчи стимулират производството на меланин и спомагат за постигане на красив, сияен тен и заличават несъвършенствата по кожата. Те биха могли да бъдат полезни при леки и умерени форми на акне, тъй като насърчават регенерацията на кожните клетки. При псориазис, екземи и други кожни заболявания, слънчевите лъчи също могат успешно да допълнят провежданата конвенционална терапия.


Укрепва имунната ни система

Друго предимство на слънцето е, че укрепва имунната система. Най-общо казано, слънчевите лъчи увеличават броя на белите кръвни клетки, известни като лимфоцити, чиято главна роля е  защита срещу инфекции. Слънчевата светлина спомага за предотвратяване на заболявания на дихателните пътища и подпомага защитните сили на организма, като насърчава асимилацията на витамини С и D.

Контролира нивата на вредния холестерол

Доказано е, че в по-слънчевите страни хората страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло и висок холестерол. В действителност ултравиолетовите лъчи подобряват метаболизма и по този начин са ефективна превантивна мярка при подобен род заболявания.


Понижават кръвното налягане

Още едно предимство на слънчевите бани е, че контролират високото кръвно налягане. Това е така, защото ултравиолетовите лъчи са ефективен вазодилататор и подобряват процесите на приток на кръв към съдовете. Съществува практика сред спортистите да се правят слънчеви бани преди състезания, с цел нормализиране на кръвното налягане. Очевидно в този случай витамин D също играе важна роля.



Най-добрият антидепресант

Ултравиолетовите лъчи стимулират невротрансмитерите, които контролират нашите настроения. Слънчевите лъчи  насърчават чувството за щастие и удовлетвореност, докато студените и облачни дни предизвикват обратен ефект. Има шеги, свързани с лятото и увеличаването на  сексуалното либидо. В действителност това важи в по-голяма степен за мъжете, тъй като слънчевите лъчи насърчават производството на тестостерон – хормонът на желанието при мъжете.

Регулира проблемите със съня и сънливостта

Ултравиолетовата светлина участва в активирането на невротрансмитери в организма, отговорни за настройката на циклите сън – бодърстване. Слънчевите лъчи регулират синтеза на мелатонин -  хормон, който се свързва с ефективността на съня. 
Регулярното излагане на слънчева светлина води до подобрение на качеството на съня и премахва сънливостта през деня.


Невъзможно е да изброим всички ползи на слънцето за човешкото здраве. По-скоро ви напомняме, че слънцето е повече наш приятел, отколкото враг. Достатъчно е да подходим с мярка и отговорно към слънчевите лъчи, за да се насладим на всички ползи от тях. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах