Ползи на рибеното масло за здравето

Рибеното масло е изключително ценно, поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Омега мастните киселини имат благоприятно въздействие върху мозъка, нервната система, сърцето и цялостното здраве. В тази статия ще ви представим най-известните доказани ползи на рибеното масло.

Омега-3 мастни киселини можем да си набавим чрез храната – предимно ядки и риба, както и разбира се, под формата на хранителни добавки.



За да получи тялото оптимална доза омега-3 мастни киселини е желателно да се увеличи консумацията на орехи, авокадо, риба - скумрия, сьомга, херинга, риба тон, пъстърва. Препоръчват се минимум две порции риба в седмичното хранително меню.

Ако не сте любители на рибата, капсулите рибено масло в дозировка 3гр на ден осигуряват адекватно количество омега-3 мастни киселини, витамини: А, B, C и D. Те са лесни за поглъщане, не дразнят стомаха, не предизвикват нежелани реакции.

 
Ето и всички доказани ползи на рибеното масло, обобщени в следните 10 направления:

1. Борба със сезонни алергии
Рибеното масло и съдържащите се в него незаменими киселини действат противовъзпалително. При сезонни алергии с редовният прием на капсули рибено масло се облекчава възпалението на синусите, намалява се отока и други симптоми, причинени от завишените нива на хистамин. Рибеното масло също има способността да укрепва имунната система и по този начин прави организма по-устойчив към атаките на вируси и всякакви патогени, включително алергени.

2 Защитава сърцето
Омега -3 мастните киселини регулират нивата на липидите в кръвта. Рибеното масло се препоръчва при хора, които имат високи нива на "лош" холестерол (LDL). То намалява риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като регулират сърдечната честота и подобрява артериалната проводимост.


3 Подобрява външния вид на кожата
Рибено масло подпомага регенеративните процеси на кожата. То подобрява еластичността и здравето й. Добавки с рибено масло се препоръчват при признаци на стареене, псориазис, екземи, розацея, акне и др.

4. Укрепва здравето на нервната система
Невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, деменция или болестта на Паркинсон, засягат милиони хора по света. Много проучвания показват, че периодичния прием на рибено масло балансира нивата на допамин и серотонин - двата съществено важни хормона, които регулират ключови механизми на мозъка и нервната система.

5. Подобрява очното здраве
Рибеното масло като добавка намира приложение в случаи на развитие на катаракта или синдрома на сухото око. Омега мастните киселини се използват като допълнение към конвенционалната терапия и подобряват състоянието на пациентите в дългосрочен план.


6. Предотвратява инсулт
Блокирането на кръвоносни съдове в мозъка причинява необратими промени и дори фатален край. Продължителният прием на рибено масло намалява някои рискови фактори, свързани с този проблем, тъй като то подобрява здравето на кръвоносните съдове и насърчава кръвообращението.

 


7. Превенция при ревматоиден артрит
Съдържащите се мастни киселини в рибеното масло имат силно противовъзпалително действие. Затова те са изключително полезни при хора, страдащи от артрит или остеоартрит. Дългосрочният прием на рибено масло намалява характерни симптоми, като сутрешна скованост и болка при тези пациенти.


8. Подобрява здравето на костната система
Остеопорозата е нарастващ проблем сред възрастното население в света. Тя се характеризира с отслабена костна плътност, занижена устойчивост на костно-скелетния апарат, болка и риск от счупвания и травми при движение. Причина за заболяването е дефицит на калций. Редовният прием на рибено масло значително подобрява състоянието при хора, страдащи от остеопороза.

 

9. Предотвратява развитието на ракови клетки
Рибеното масло предотвратява развитието на ракови образувания. Това се дължи на действието на полиненаситени мастни киселини, които блокират растежа и размножаването на злокачествени клетки в тялото.

10. Намалява тревожността и предотвратява депресивни състояния

Рибеното масло благоприятства функциите на нервната система и по този  начин намалява симптомите на тревожност при много хора. Това го прави особено подходящо в преходните сезони, когато зачестяват случаите на депресия, а също по време на възстановителния период след раждане, при менопауза, андропауза, отслабване, промени в обичайната среда, които изискват по-бърза адаптация и др. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах