Полезни ли са сушените плодове

В месеците, когато разнообразието от пресни плодове е ограничено, сушените са подходящ избор. Сушените плодове са не само вкусни, но и много полезни. 

Разликата между тях и пресните плодове е, че сушените губят съдържанието си на вода. В резултат на това фруктозата и глюкозата присъстват в тях в концентриран вид. Затова и те са вкусна алтернатива на шоколадовите и други захарни удоволствия, без да са вредни като тях.

 

Сушени смокини

С ценния си състав от витамини и минерали смокините превъзхождат почти всички екзотични плодове. Пектинът и фибрите спомагат за нормалното функциониране на стомаха и червата. Благодарение на съдържанието на желязо, магнезий, витамин К2 и омега мастни киселини, сушените смокини зареждат тялото с енергия, повишават устойчивостта на имунната система, подобряват паметта и концентрацията.

 

Сушени кайсии

Сушените кайсии съдържат калий, каротин, фосфор, калций, желязо и витамин В5. Благодарение на растителните влакнини, те имат добър детоксикиращ и регулиращ стомашно-чревното здраве ефект.

 

Сушени сливи

Сушените сливи съдържат ценни минерални вещества, като калий, желязо, фосфор и други. Считат се за най-доброто средство за пречистване на организма, тъй като спомагат за нормализирането на нивата на лошия холестерол и помагат за възстановяване на киселинно-алкалното равновесие в тялото. Високото съдържание на фибри допринася за регулацията на храносмилателната и отделителната система.

 

Стафиди

Тези наглед обикновени плодчета съдържат комплекс от полезни елементи: калций, калий, фосфор, желязо, манган, селен, РР, С. Освен всичко това, стафидите съдържат голямо количество глюкоза и са подходяща храна след боледуване. Те са отлична храна при деца, които страдат от липса на апетит. Съдържанието на витамини от В-групата ги прави полезно средство при хора, които се оплакват от нервно напрежение и безсъние.

 

Сушени фурми

Фурмите са един от най-полезните плодове. У нас са налични само в сушен вариант. Съдържат минерални вещества, аминокиселини, антиоксиданти. Изключително богати са на глюкоза и фруктоза, което ги превръща в източник на енергия. Те подобряват мозъчната дейност, подобряват работата на сърцето, стимулират имунната система. Полезни са при нарушения във функциите на щитовидната жлеза, тъй като естествено съдържат йод. Фурмите са полезна храна за бременни и малки деца.

 

Не забравяйте, че въпреки че са полезни, сушените плодове съдържат много захари. Това означава, че не е добре да прекалявате с тях: няколко плодчета на ден са напълно достатъчни. Съществуват безброй много вкусни съчетания от сушени плодове. Намерете своята любима комбинация за сила, по-добро здраве и енергия. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах