Погрижете се за усмивките на най-малките

Усмивката е естествен човешки акт, признак за благоразположение и добро здраве. Освен това тя играе фундаментална роля в човешките взаимоотношения.


Усмивката е една от най-отличителните ни черти. Смехът е импулсивен, естествен и полезен за здравето акт. По време на смях се отделят ендорфини – хормони, които имат връзка с щастието и доброто настроение. Усмивката е свързана не само с емоционалното благополучие, но и има ключова ролята в нашия социален живот.

Усмивката е фундаментална за човешките взаимоотношения. Ето защо грижата за нея трябва да започне от най-ранна възраст. Най-полезното, което всеки родител може да направи, е да даде добър личен пример на децата си за начина, по който трябва да се грижим за зъбите.

Както знаем, оралното здраве пряко засяга цялостното здравословно състояние.  Според данни на СЗО повече от 60% от учениците имат поне един лекуван кариес – най-честата причина за посещение при лекар по дентална медицина в детска възраст. Децата на възраст от 3 до 15 години попадат в най-рисковата група, тъй като те са склонни да се хранят по-често, да приемат повече захарни изделия и не са наясно с важността на почистването на зъбите след всяко хранене .

Поради тази причина, възпитателната роля на родителите е от съществено значение за предотвратяването на всякакъв тип дентални заболявания при децата. Тази задача обаче не е лесна. За да подкрепим каузата, ви предлагаме полезни съвети, които да ви помогнат и мотивират да не пропускате да насърчавате децата си към добри хигиенни навици:

Грижа от първия ден

Още с появата на първия зъб е важно да започнат грижите за почистването  му. Нещо повече, много специалисти са на мнение, че оралната хигиена не бива да стартира с появата на зъбите. Според тях, още преди това родителите трябва да почистват венците на бебето ежедневно с влажна марля, за да не се натрупват бактерии.

 Научете детето да мие зъбите си

Със сигурност няма малчуган, който да се справя безупречно с четкането на зъбите. Първоначално може да го правите вие, но рано или късно е важно най-малките да бъдат насърчени сами да се грижат за себе си. Когато възрастта на детето позволява, може да го заведете при специалист, който да му покаже най-правилните почистващи техники. Начинът, по който се почистват зъбите, е определящ за здравето им. Препоръчително е първо да се четкат горните зъби, след това долните и накрая вътрешната им страна, винаги с движения отдолу нагоре.

Помагайте

До 6-годишна възраст, отговорността за оралното здраве на децата е на родителите. От 3-годишна възраст детето може да участва в четкането, но винаги под наблюдението на възрастен, за да се гарантира, че го прави правилно. След навършване на 6-годишна възраст детето може да почиства зъбите си напълно самостоятелно, а с времето ще става все по-уверено и сръчно в движенията.

Грижете се за млечните зъби

Погрешно е схващането, че млечните зъби не изискват стриктни грижи, тъй като в даден момент те ще се сменят с нови – постоянни. Млечните зъби също изискват редовно почистване. Те имат ключова роля в процеса на хранене, говорене, както и оформяне на лицево-челюстната структура. Поради това те заслужават точно толкова грижи, колкото постоянните.

Периодично изследвайте устата

От раждането до около 13-годишна възраст е препоръчително родителите да следят зъбите на децата, както и устната кухина като цяло, за да се установи навременно наличието на зъбен камък, полипи, възможни кариеси. Също би било от полза да се наблюдава израстване на зъбите, да се следи за евентуално оцветяване или нарушения в емайла, които могат да са сигнал за заболяване.

 Бъдете добър пример

Децата често имитират поведението на възрастните. Ако споделим момента на измиване на зъбите с по-малките, ще дадем добър пример. Малките понякога мързелуват и отказват да мият зъбите си, ако пък родителите са твърде строги и настоятелни, те се вманиачават. Ето защо е препоръчително да превърнете този момент в нещо забавно, придружено с игри или песни, така че да е лесно, приятно и полезно. Не забравяйте и да поздравите мъника си всеки път, след като се погрижи сам за зъбите си.

 Ограничете консумацията на сладкиши

Не е възможно да откажете на детето да опитва шоколад и бонбони, но е напълно постижимо да ограничите консумацията им. Добра алтернатива е да ги замените със здравословни, естествено сладки  продукти, като плодове – пресни и сушени. Препоръчително е да ограничите приема на сладкиши до един ден от седмицата. И не пропускайте, всеки път, след похапване, да настоявате детето да измие зъбите си.

 Сменяйте редовно четката за зъби

Освен че трябва да се сменя всеки месец, детската четка за зъби трябва да бъде съобразена с възрастта. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах