Подарък или цветя – подарете с такт и внимание

Ако си мислите, че всеки може да поднесе цветя и подарък и затова не се искат специални умения, то препоръчваме ви да прочетете тази статия. Ще ви кажем само, че само онези, които подбират умело детайлите и думите, както и овладяват добре емоцията си, намират най-точния израз на отношението си.

 

Освен добро отношение, поднасянето на цветя и подаръци на 8-ми март изисква определена съобразителност и такт. Предстои да ви разкрием какви са тънкостите и етикета при избора на подарък и поднасянето му, какви цветя да изберете за любимата си и какви за деловата си партньорка, как да връчите букета и с какви слова да изкажете отношението си.

 

Избор на подарък

 

Защо едни подаръци лесно трогват дамите, а други – колкото и скъпи да са, не остават оценени? Как мислите – по какъв начин хората винаги научават дали едно или друго нещо е избрано с желание и добро чувство? Ще ви кажем – нарича се интуиция и тя рядко може да излъже някого. Затова ви съветваме, независимо дали избирате нещо за любимата си или за съседката си по бюро, да го направите с внимание и отношение. Въпросът никога не е в сумата, която сте отделили, а в отношението и искреността на чувствата ви.

 

Лични принадлежности, като парфюми, портфейли, дрехи и бельо може да си позволите да подарите само на наистина близка дама. Ако подаръкът е за бизнес партньор – тогава заложете на принадлежности за писане, стъкло, кристал, кожа, сладки или книга. Старайте се да изберете нещо интересно, а ако вие го харесвате истински, то бъдете сигурни, че ще стигне лесно до сърцето на получателката.

 

Как да поднесете подаръка си

 

Изборът на подарък е само половината от работата – втората по важност задача е достойното му връчване. Когато поднасяте подарък на дама, погледнете я в очите и след това насочете вниманието си към подаръка. Поздравете я и обяснете какво има в опаковката. Кажете й, че много сте харесали точно това за нея. Ако дамата не ви е близка, в никакъв случай не избирайте прекалено скъпа вещ - това може да я накара да се чувства неудобно. Когато поднасяте подарък на жена, която е ваш колега или бизнес партньор, добавете картичка или визитка. Макар да не са задължителни, те могат да ви помогнат ясно да заявите добронамереността си. Не оставяйте подарък, който получателят сам трябва да намери. Така пропускате да изразите отношението си и жестът ви може да се възприеме като отбиване на номера. Изключение правят подаръците – изненада за любима жена.

 

Подаръците за дамите в офиса

 

Обикновено на жените – колеги се подаряват подаръци и цветя, които са поднесени от името на целия колектив. Те все пак трябва да са надписани и поднесени индивидуално, защото само по този начин стават израз на симпатия и добри чувства. Колкото и да се изкушавате, не избирайте майтапчийски вещи. Така рискувате да нараните чувствата на дамата и ефектът от жеста да е негативен. Избягвайте да поднасяте твърде различни по стойност подаръци на различни свои колеги. Дори да симпатизирате повече на едни отколкото на други дами, не показвайте това с подаръците и цветята по повод празник като 8-ми март. Кажете нещо мило, с което да демонстрирате ангажираност и уважение. Никога не коментирайте цената  на подаръка – в пряк или преносен смисъл – това винаги е безвкусно и прави лошо впечатление.

 

Цветята като подарък

 

Макар на  8-ми март да е прието жените да получават цветя, ако не искате да изглежда така, сякаш поднасяте цветето си по задължение, добавете към него акцент, който да демонстрира специално отношение. Много от жените отричат проявата на уважение само по време на празници. За да стигнете до сърцето на тези дами, изненадайте ги с нестандартно мислене и подход. Подарете декоративно дърво, окичено с послания, шоколадово цвете или хартиено, което сте направил сам. Оставете букет на неочаквано място – в колата на любимата си или дори поръчайте доставка с куриер. Това все още се възприема много добре и успява да зарадва жените. Не пропускайте картичката с послание. В нея може да оставите и покана за вечеря или позвъняване. Уверете се, че броят на цветята в букета е нечетен и съобразете цветовата гама с настроението си и отношенията ви с конкретната дама. Съветваме ви, ако имате възможност,  да надпишете лично картичката към букета, особено ако е предназначен за дамата на сърцето ви. Цветята се подаряват без декоративна хартия. За по-официални отношения визитната картичка е по-подходяща от традиционната.

 

 Как да избегнете неудобните ситуации

 

Независимо дали поднасяте подарък или цветя, възможно е да надцените избраничката си и тя да не реагира така, както би ви се искало. Не бързайте да се затваряте в себе си и да обръщате гръб. Обяснете с малко думи, че жеста ви е най-искрен и не очаквате нищо в замяна. Ако получите отказ от дамата да приеме подаръка, не настоявайте. Предложете да го отворите заедно, като я уверите предварително, че сте добронамерен. Ако подарявате цветя и дамата ви ги върне, приемете ги обратно и предложете да ги сложите във ваза на място, където може да ги вижда. Ако пък случаят е съвсем безнадежден, доверете се на чувството си за хумор и се измъкнете достойно от ситуацията. Това дори може да разубеди дамата и тя да погледне на вас по друг начин.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах